Jak se český venkov vydal do světa

Jak se český venkov vydal do světa

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Slova k domu se strohým technickým názvem A1 House naskakují v hlavě sama: „Vem čtvrt kila telecího masa, dej k tomu dvě míchaná vejce, půl ve vodě namočené a vymačkané žemličky, vše dohromady dobře usekej. Pak to dej na mísu, vraz do toho dvě celá vejce, osol to, přidej k tomu trochu tlučeného květu a všecko ještě hodně promíchej a utři.“

Přesně takový ten dům v pražském Hloubětíně je, jako knedlíčky do nedělní polévky. Chutný, domácí, generacemi prověřený. Tradiční a přitom neotřelý. Ostatně vznikl ve stejné době jako polévkový recept, na počátku 19. století, kdy Magdalena Dobromila Rettigová poprvé vydala svou kuchařku.

Základ, kamenné vesnické stavení, si teď jeho majitelé pouze rozšířili. Lenka Křemenová a David Maštálka jsou architekti, kteří mají společný nejen soukromý život, ale také ateliér A1 Architects. Práce se jim s osobním životem prolíná a stejné to je i se starým a novým domem na jedné parcele. K původnímu stavení připojili do kříže nový dům, podle podobného receptu. Jednoduchý obdélníkový půdorys, klasická sedlová střecha. Jen je trochu odlehčený, místo kamene dřevo, ale to se s původními recepty Rettigové dělá dnes taky. Žijeme v éře light.

Výsledkem je dvojdům, který zůstává vesnický jako tenkrát, když se na svahu kopce Aloisov osada V Chaloupkách teprve rodila. Moderní prvky ho zdobí jako šperky, třeba spirálové betonové schodiště nebo velká okna do zahrady, ale základ je pořád vesnický grunt. Dobře, nejsou tu už chlévy, ale rozdělení na pracovní část a obytné světnice zůstává. Soukromý prostor je od vlastního ateliéru oddělen tak, že se navzájem nemíchají a neruší.

Dům je mezi deseti českými nominacemi na mezinárodní cenu Mies van der Rohe Award 2015. Těžko hádat, zda tohle střídmé vylepšení českého stavení porotu oslní. Ale určitě by mělo chutnat – tak jako ta poctivá polévka.

 

28. listopadu 2014