Komunitní centrum Máj

Komunitní centrum Máj

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

V rámci celkové regenerace vyrostlo na českobudějovickém sídlišti Máj z 80. let dvacátého století také komunitní centrum. Spolu s poštou, spořitelnou a plánovanými multifunkčními budovami tvoří místní centrum s tržištěm. Architekti z bratislavského studia SLLA Architects stavbu pojali jako živoucí otevřenou strukturu. Neotřelá architektura je otevřená ke všem, kteří do centra přicházejí, a snaží se vyhovět a odolat jejich rozličným nárokům.

Program pěti provozů se vstupy z různých stran a úrovní je umístěn do tří nadzemních podlaží s exteriérovým hřištěm a dvoupodlažního menšího objektu na střeše. Poloveřejné prostory lemující okraj nového náměstí mají sloužit jako místo společenského setkávání dětí a teenagerů. Železobetonová schodiště a pavlače, jež jsou po obvodu budovy ve všech patrech, mají za úkol co nejvíce propojit budovu s veřejným prostorem – hřiště na náměstí tak jako by přecházelo v hřiště na střeše budovy. Vykonzolované stropní desky pavlačí a ustoupení obvodového pláště zároveň vytvářejí přirozenou ochranu před přímým slunečním zářením.

Program pěti různých provozů se vstupy z různých stran a úrovní v je umístěn do pěti nadzemních podlaží - třech nadzemních podlaží s exteriérovým hřištěm a dvoupodlažním menším objektem na střeše. - Echo

Kovové sítě zajištující bezpečnost obvodových pobytových ploch slouží také jako opora na údržbu nenáročné popínavé zeleně, a stavba se tak neustále proměňuje.

Hřiště na střeše budovy. - Echo

Komunitní centrum je místem setkávání všech generací, zázemí zde najdou matky s dětmi, mládež může využít zájmové kroužky a senioři klubovnu s programy. Sídlí zde rovněž služebna policie a centrum primární preventivní péče, docházejí sem zástupci institucí, jež řeší problémy sociálně slabých či nezaměstnaných.

Mateřské centrum v přízemí budovy je chráneno stěnou z profilového skla. - Echo

Projekt Komunitního centra Máj byl zahájen v roce 2010 a stavba byla dokončena o čtyři roky později. Letos budova postoupila do finále České ceny za architekturu. Mezinárodní porota vybrala z 249 nominovaných projektů osmnáct, které se rozhodla navštívit. Komunitní centrum Máj porotu velmi zaujalo, ale ve své závěrečné zprávě budově vytkla, že postrádá prostorovou kvalitu a vypracování interiérů. „Silný výraz budovy a transparentní architektura jsou pozitivním přínosem k nedostatečné sociální soudržnosti mezi lidmi s různým zázemím. Porota si nicméně myslí, že výrazná architektura s galeriemi, které budovu obklopují, není v dostatečné rovnováze s vnitřním využitím. Přesto je návrh Komunitního centra Máj přesvědčivým přínosem k urgentním společenským problémům okrajových částí měst.“ Momentálně bylo Komunitní centrum Máj nominováno na Evropskou cenu za architekturu – tzv. Mies van der Rohe Award.

6. ledna 2018