Aparthotel Svatý Vavřinec v Peci pod Sněžkou

Jinak a lépe

Aparthotel Svatý Vavřinec v Peci pod Sněžkou
Jinak a lépe

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Ještě před pár lety vás při příjezdu do Pece pod Sněžkou vítal, nebo spíše strašil, nevzhledný vetřelec nákupního střediska Sněžka. Hulvátská stavba z konce sedmdesátých let nebrala na stavební kontext původně horské vesnice vůbec žádný ohled, ostatně jako většina normalizační stavební produkce po celé republice. Dnes už ale toto místo vypadá úplně jinak a městu s necelými osmi sty obyvateli vystavuje o poznání lepší vizitku. A vlastně nejen městu samému, ale i problémové disciplíně tuzemské výstavby apartmánových domů.

Apartmány nabízejí čtyři různé varianty interiérů, na jejich návrhu spolupracovali architekti ze studia edit!. - Foto: BoysPlayNice

Chci to nejlepší

Že Aparthotel Svatý Vavřinec zaujal architektonická média nejen u nás, ale i v zahraničí, je zásluhou podnikatele Martina Kubíka. Návrh nových apartmánových domů v centru Pece pod Sněžkou mohl získat o poznání pohodlnější a časově i finančně méně náročnou cestou. Kubíkovou prioritou ale byla od samého začátku nejvyšší architektonická kvalita celého projektu. Spojil se proto se známým propagátorem architektury Adamem Gebrianem a ten pro něj v roce 2012 připravil vyzvanou architektonickou soutěž, do níž přizvali deset českých architektonických studií, zavedené i ty začínající. Díky tomu mohl investor spolu s odbornou porotou, které předsedal architekt Josef Pleskot, porovnávat mezi sebou rozmanité přístupy, jak se ke komplikovanému úkolu postavit s ohledem na stavební program i specifický kontext na úpatí nejvyšší české hory.

 

Většina architektů navrhovala postavit jeden velký objekt (ať už ve formě kompaktního hranolu, nebo věže), který by usnadnil náročný provoz podniku s devadesáti apartmány a občanskou vybaveností. Mladí architekti Jiří Opočenský a Štěpán Valouch coby vedoucí studia ov-a ale vsadili na jinou kartu a namísto solitéru přišli s konceptem čtyř samostatných apartmánových budov, propojených podnoží se společným zázemím, podzemními garážemi a komerčními jednotkami ukrytými pod zelenou střechou. Takové řešení totiž mnohem lépe zapadá do tradiční zástavby Pece pod Sněžkou, pro kterou jsou typické samostatné domy „rozházené“ po horských loukách s tím, že územní plán povoloval v centru města, kde aparthotel stojí, mnohem hustší a objemnější výstavbu.

Bez mustru

Další důležitá otázka, kterou museli architekti svým návrhem zodpovědět, se týkala toho, jak bude stavba vypadat zvenčí. V Peci nenajdeme jeden preferovaný mustr. S tradičními dřevěnými chalupami se tady mísí betonové rekreační objekty z dob socialismu, neforemné apartmánové domy s barevnými fasádami z devadesátých let i novější domy přibližující se vzhledu původních stavení. Architekti ze studia ov-a se chtěli od všech těchto vzorů oprostit, a vypracovali proto návrh, který do Krkonoš přinesl svěží závan kontextuální soudobé architektury, který Češi mohli do té doby pocítit pouze ve Švýcarsku a dalších alpských zemích. Nejde o snahu napodobit tradiční stavení ani přicházet do místa s naprosto cizorodým solitérem, ale jednoduchou formou s dobrými proporcemi a za využití přírodních materiálů vytvořit solidní budovu, které nehrozí rychlé zestárnutí.

Apartmánové domy jsou od devadesátých let velkými strašáky, neboť výstavba velkých objektů, v nichž po většinu roku nikdo není, hyzdí a zatěžuje přírodní lokality. V případě Aparthotelu Svatý Vavřinec se tento dluh podařilo aspoň částečně narovnat chytrým investičním modelem, kdy apartmány v době nepřítomnosti jejich majitelů slouží k pronájmu dalším hostům. Prostor mezi čtveřicí obytných věží pojali architekti jako polosoukromý park s posezením a dětských hřištěm pro potkávání nejen majitelů a hostů. A s ohledem na své umístění v centru města aparthotel nabízí také občanskou vybavenost v podobě ski a bike servisu, wellness, restaurace a samoobsluhy, kde nakupují také místní. To jsou všechno vítané benefity napomáhající k přirozenému začlenění budovy do prostředí města, ze kterých by se mohly poučit také ostatní podobné projekty.

 

15. srpna 2021