ROSTOUCÍ INFLACE

Důsledky války na talíři. Rusům se zdražuje boršč, Čechům vepřová pečeně se zelím

ROSTOUCÍ INFLACE
Důsledky války na talíři. Rusům se zdražuje boršč, Čechům vepřová pečeně se zelím

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Ruská invaze na Ukrajinu vyhnala ceny nahoru nejen v Česku. Zatímco v tuzemských pekárnách hrozí, že za chleba lidé zaplatí až dvojnásobek, v Rusku se z boršče, "jídla chudých", může stát jen polévkou pro bohaté. Základní potraviny totiž Rusům dramaticky zdražují, a to v souvislosti s válkou i sankcemi ze Západu.

Polévka z červené řepy původem z Ukrajiny se stala charakteristickým pokrmem Ruska. Avšak aby si polévku Rusové dnes mohli dopřát, musí si za "jídlo chudých" pořádně připlatit. "Jen za uplynulých sedm dní zdražila cibule o více než osmnáct procent, zelí skoro o šestnáct. Citelně zdražuje také mrkev, samotná řepa, brambory nebo hovězí, což jsou další ingredience boršče," uvedl ekonom Lukáš Kovanda a dodal, že v některých regionech si lidé za základní přísady ikonického pokrmu připlatí třeba i čtyřicet procent.

Boršč přitom za Sovětského svazu patřil k nejběžnějším lidovým jídlům. "Z boršče se tak může stát pokrm pouze pro bohaté, neboť inflační spirála se v Rusku teprve začíná roztáčet," poznamenal Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank. V Polsku se přitom používá fráze "laciný jako boršč".

V Česku zdražuje chleba i knedlo vepřo zelo

V České republice kromě energií a paliv zdražuje i pečivo. Podle Svazu pekařů a cukrářů se v březnu pšenice prodávala za rekordních 10.500 až 11.500 korun za tunu, loni přitom ve stejném měsíci stála 5500 korun. "Běžný chléb Šumava by se tak mohl letos prodávat i za 60 Kč," varuje svaz.

Mnoho asijských a afrických států je totiž závislých na dovozu obilovin z Ruska a Ukrajiny, kvůli zákazu vývozu z těchto zemí tak začaly skupovat obiloviny z jiných států, mimo jiné i z Česka. Svaz proto apeluje na vládu, aby omezila vývoz pšenice. Podle svazu by snížení dopadů mohl stát dosáhnout i prostřednictvím dotací pro pekárny.

Kromě pečiva roste i cena vepřového masa, v jehož produkci je Česko ze všech hlavních živočišných produktů nejméně soběstačné a zhruba polovina se dováží ze zahraničí, podotkl Kovanda. "Z burzovních dat plyne, že cena za kilogram vepřového masa v Německu od ruské invaze na Ukrajinu prudce roste. Německá burza je přitom určující pro ceny v Česku. Z původního 1,2 eura za kilogram v období před vypuknutím války tam cena stoupla na nynějších více než 1,9 eura," uvedl ekonom. Podle něho by do Velikonoc mělo vepřové zdražit nad hranici dvou eur za kilogram, a ani tam se nezastaví.

Podobně porostou také ceny hovězího nebo drůbežího. "Prodejci vepřového, ale i jiných druhů mas se budou snažit využít určité paniky na trhu, jako tomu bylo u pohonných hmot, a navyšovat si své marže. Vědí, že lidé jsou před Velikonocemi ochotni za potraviny utrácet více. Lidé by měli být při nákupech obezřetní a dobře vybírat, aby neplatili zbytečně moc," upozornil Kovanda.

V hospodě či restauraci tak typické vepřo knedlo zelo vyjde zákazníka dráž, a to zejména, když si ho dá s pivem. V porovnání s lahvovým pivem z obchodu je totiž v současnosti čepované pivo v hospodě zhruba trojnásobně dražší. "Zatímco před deseti lety bylo možné pořídit pivo v hospodě za dvojnásobek jeho ceny v obchodě, tj. za cenu kolem dvaceti korun, dnes už se v restauracích prodává za ceny nejčastěji v pásmu od 30 do 60 korun," řekl Kovanda. Připomněl, že v době pádu komunismu pivo v hospodě stálo zhruba stejně jako pivo v obchodě.

 

, lnv