Velký jablečný spor mezi pokrokáři a tradicionalisty

Staré, nebo nové odrůdy?

Velký jablečný spor mezi pokrokáři a tradicionalisty
Staré, nebo nové odrůdy?

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Svět pěstování nových a starých odrůd jabloní má zastánce, jejichž cesty se moc neprotínají. Moderní odrůdy, často odolné až rezistentní vůči houbovým chorobám, se staly doménou zahrádkářů, kteří si hýčkají své výpěstky u domu na typových podnožích v nízkých tvarech. Cílem jsou jablka na zpracování a především k uskladnění. Tedy zdravé pěkné plody. Staré odrůdy oproti tomu míří nejčastěji ve vysokokmenech na semenáčích do krajiny coby stromy podél cest a do extenzivních sadů. Plody sice nějaké očekáváme, ale střídavá plodnost nám nevadí a klidně je setřeseme z valné části na moštování, stačí nám pár beden na zimu. Tyto dvě skupiny mají to společné, že jsou minimálně pronásledovány postřiky. Rezistenty jsou ovšem prostě rezistentní a staré odrůdy jsou loterie podle roku. Tato jablka neprochází trhem, a tak se o nich ve statistikách nedočtete. Přesto existují a činí značnou část spotřeby.

Pak je tu skupina třetí, tedy intenzivní sady, o kterých se hodně mluví a píše. Tam se pěstují odrůdy vcelku staré, jakými jsou třeba Golden Delicious z roku 1890, o něco mladší Gala z roku 1934 či Jonagold z roku 1943, které jsou ošetřovány dvaceti až třiceti postřiky ročně. To jíte vy, kteří nemáte vlastní stromy nebo zdroj zahradních jablek a jste ochotni nakupovat v supermarketech.

Pro šlechtitele nových odrůd, jako je například Jan Zima, je popularita starých soret tak trochu tmářství. „Představy o tom, jak jsou staré odrůdy úžasné, chuťově rozmanité, odolné, plodné a jak by je všichni zase měli na zahrádkách pěstovat, jsou bohužel tak trochu pohádky,“ říká. Lidé trpí vzpomínkovým optimismem a samozřejmě si pamatují na všechny ty renety, koženáče a malináče, které za jejich dětství nikdo nestříkal, protože ani nebylo čím. Jan Zima k tomu dodává: „Před válkou i po válce bylo ale v ovzduší mnohem víc síry (všude se topilo uhlím), takže každý déšť s příměsí síry byl zároveň tak trochu slabý postřik proti strupovitosti. To se změnilo s odsířením elektráren v 90. letech. Některé přípravky, které dříve fungovaly, dnes nedostačují, podobně jako je tomu třeba s odolností některých bakterií na použití antibiotik.“ Polemizuje také s hodnocením v anonymních degustacích, kde staré odrůdy v souboji s moderními rezistenty pravidelně propadají. Rozporuje i využití na mošt, při němž staré odrůdy mají výtěžnost kolem 50–60 procent, kdežto nové 65–75 procent. Obstály by ale novinky v krajině jako dlouhověké vysokokmeny na semenáčích? Z hlavy mi vysype odrůdy Nubie, Juno, Ellipso a letní Lyra, které nepřehušťují koruny a nejsou tolik závislé na řezu. Dobře by dle jeho názoru obstál i slavný Admirál (na snímku) nebo Goldstar.

Stanislav Boček, pěstitel starých odrůd na vysokokmenech, mi k tomu napsal rovnou: „V úvahách Jana Zimy jsem nenašel skoro nic, co by nebyla pravda.“ Ovšem je tady to „skoro“. Například k výtěžnosti moštování starých odrůd uvádí, že strýmka je úžasná odrůda na moštování, má vysokou výtěžnost i po přejití mrazem. „Rád bych znal nějakou moderní odrůdu s obdobnými vlastnostmi.“ Podobně by ho zajímal objektivní pokus starých a nových odrůd vedle sebe na stejných podnožích a ve stejných tvarech. I on vidí odrůdu Admirál na semenáčích, protože by netrpěla hořkou pihovitostí jako na typových podnožích. A uzavírá: „Velkou předností starých odrůd je obecně vyšší obsah sekundárních metabolitů, zejména zdraví prospěšných antioxidantů (fenolických látek, vitaminu C atd.), které se v procesu selekce na primární metabolity (zejména cukry) snižují.“

Diskuze

Komentáře jsou přístupné pouze pro předplatitele. Budou publikovány pod Vaší emailovou adresou, případně pod Vaším jménem, které lze vyplnit místo emailu. Záleží nám na kultivovanosti diskuze, proto nechceme anonymní příspěvky.

21. ledna 2025