Přijdeme o kávu? Podle studií je její produkce do budoucna v ohrožení
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.
Podle nově zveřejněné studie hrozí až 60 % kávovníků na celé planetě zánik. Na světě roste více než sto druhů kávovníků, mezi nimi i dva, z nichž vyrábíme kávu, kterou pijeme. Podle vědců je však pro přežití těchto dvou druhů nezbytné, aby se zachovaly i ty další, v přírodě volně rostoucí. Informuje o tom server BBC.
Podle vědců jde o znepokojující čísla, jelikož volně rostoucí druhy kávovníků jsou pro budoucnost kávy, jak ji známe, nezbytné. „Kdyby nebylo volně rostoucích druhů, neměli bychom dnes tolik kávy k pití jako máme,“ vysvětluje Aaron Davis z britských Royal Botanic Gardens. „Když se totiž podíváte na historii kultivace kávy, využívali jsme divoce rostoucích druhů, aby byla sklizeň kávy udržitelná,“ dodává Aaron Davis.
Podle studie je ze 124 známých ohroženo zánikem 75 druhů, u 35 riziko nehrozí, zatímco u 14 druhů není dostatek informací pro tvorbu závěrů. Vědci zjistili, že jsou ochranná opatření pro volně rostoucí kávovníky nedostatečná a to včetně těch, které jsou kritické pro globální produkci kávy v budoucnu. Téměř 30 % volně rostoucích druhů pak roste mimo chráněné oblasti a jen necelá polovina z nich je uložena v tzv. semenných bankách osiva. Na kávovníky mají podle vědců dopad i změny klimatu.
Kávová zrna pro výrobu kávy, kterou pijeme, pochází pouze ze dvou druhů, Kávovníku arabského (arabica) a Kávovníku statného (robusta). Ostatních 122 druhů kávovníků nemá příliš dobrou chuť, na druhou stranu však mají silné geny, které mohou v budoucnu pomoci důležitým kávovníkům přežít změny klimatu či stále se objevující nákazy, které kávovníky napadají.