Hygienici: Za otravami kebabem v bistru v Hradci Králové byl stafylokok
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.
Akutní otravu z jídla z bistra v centru Hradce Králové způsobil konzumentům na počátku června zlatý stafylokok produkující střevní jed enterotoxin typu A. Po požití tortilly s kuřecím kebabem, zeleninou a tzatziki onemocnělo 81 lidí. Z nich 57 skončilo v hradecké fakultní nemocnici. Otravu z jídla, konkrétně stafylokokovou enterotoxikózu, prokázaly laboratorní rozbory. Na webu Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje to uvedla mluvčí Veronika Krejčí. Již dříve hygienici uvedli, že infekci do provozovny zřejmě zavlekl člověk.
„Krajská hygienická stanice nyní zpracovává veškeré podklady pro Policii ČR,“ uvedla Krejčí. Policie případ vyšetřuje jako podezření ze spáchání trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti.
„Ve věci do současné doby nepadlo žádné rozhodnutí ani změna právní kvalifikace. Stále shromažďujeme informace, které nás přivedou k objasnění věci a případné míře zavinění konkrétní osobou, či osobami. Do současné doby nebyl nikdo obviněn,“ uvedl mluvčí krajské policie Jan Čížkovský.
Vyšetřovatelé jsou podle něj v úzkém kontaktu s pracovníky krajské hygieny. Zatím mají policisté k dispozici dílčí informace. Až obdrží od hygieniků kompletní výsledky, vyhodnotí je a na řadu přijdou i výslechy zúčastněných lidí.
Bistro uzavřel v úterý 5. června odpoledne sám provozovatel poté, co v nemocnici přibývalo přiotrávených lidí. Hygienici uzavření provozovny potvrdili, její otevření bude podléhat souhlasu Krajské hygienické stanice.