KONEC CERTIFIKÁTŮ

První den bez certifikátů. Rozvolnilo se, ale hospodským problémy nemizí

KONEC CERTIFIKÁTŮ
První den bez certifikátů. Rozvolnilo se, ale hospodským problémy nemizí

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

V restauracích v první den uvolnění vládních opatření panuje dobrá atmosféra, provozovatelé čekají rostoucí návštěvnost. Hodnotit ji budou schopni až s odstupem, nepředpokládají změnu ze dne na den. Na chování zákazníků navíc bude mít pravděpodobně negativní dopad vysoká inflace, upozornili. Ukončení kontroly dokladů o očkování nebo prodělané nemoci covid-19 zvedlo rezervace ubytovacím provozům.

Personál gastronomických podniků ani dalších služeb nemusí u vstupu kontrolovat, zda mají lidé doklad o dokončeném očkování nebo prodělání nemoci covid-19 v posledním půl roce. Opatření platilo od 22. listopadu loňského roku, před tím od 1. listopadu se mohli v restauracích posadit také zákazníci, kteří se prokázali negativním testem na koronavirus.

Luboš Kastner, spolumajitel skupiny Hospodska, do které mimo jiné patří pražská restaurace Červený Jelen, uvedl, že v restauracích v době obědů panovala uvolněná atmosféra. „Pocitově přišlo více lidí, konkrétní čísla ale zatím nemám k dispozici,“ uvedl Kastner. Doplnil, že svou roli mohlo hrát také hezké počasí a vyšší teploty, kdy lidé častěji do gastronomických zařízení vyrážejí. Postupně přibývají také rezervace.

Kastner neočekává prudký nárůst návštěvnost i tak je podle něj jasné, že prvotní vlna zájmu opadne. Trvalejší oživení by se ale mohlo dostavit v průběhu března. Restauratéři budou podle něj nyní stále obezřetní, nebudou přijímat další personál či výrazně zvyšovat objemy jídel.

„Současná situace v gastronomii je značně nepřehledná,“ upozornila ale Jana Kohoutová, mluvčí společnosti SaltPay, která vytváří restaurační systém Storyous. Lidé kvůli karanténám nebo i tomu, že se necítí dobře, ruší častěji než dříve rezervace, na obědy z důvodu práce z domova chodí nepravidelně. V mnohých restauracích také dál scházejí zákazníci z ciziny. Rozvolnění navíc podle Kohoutové nastalo v okamžiku, kdy většinou mladí lidé, drží tzv. suchej únor, kdy měsíc nepijí alkohol a tedy hospody nenavštěvují.

„To, že se dnes rozvolnilo, neznamená, že hospodským zmizí veškeré problémy. Leden a únor pro ně obecně znamená nejslabší měsíce roku. Vždy. Zdražují se potraviny, energie i další dodavatelské služby. Restauratéři se navíc potýkají s výpadky personálu,“ dodala.

Ukončení kontroly dokladů o očkování nebo prodělané nemoci covid-19 zvedlo rezervace i ubytovacím provozům. Někde v posledních dnech narostly o čtvrtinu. Zájem je spíše od domácích turistů, v následujícím období se předpokládá stoupající zájem také od zahraničních návštěvníků.

Síť Czech Inn Hotels zaznamenal okamžitě po oznámení uvolnění opatření výrazný nárůst poptávky v Praze a Brně, ve čtyř a pětihvězdičkových hotelech, a to zhruba o pětinu. Pobyty objednávají především Češi a Slováci. „Zájem je sice především o víkendy a krátkodobé obchodní cesty, přesto je to pro nás mimořádně dobrá zpráva. Předpokládáme další zlepšení v následujících dnech či týdnu, o deset procent, kdy se o tom dozvědí i cizinci,“ řekl jednatel společnosti Jaroslav Svoboda.

Panorama Hotel Prague sleduje zatím podle svého generálního ředitele Ivana Dvořáka menší růst zájmu o nové rezervace na nejbližší období. Změnu nařízení vnímá jako pozitivní posun pro celé odvětví, kdy se bude moci soustředit na prodej a provoz za podmínek, které umožní vykazovat zisky a začít tak splácet ztráty z předchozí doby. „Trochu nás trápila komunikace a nejistota, zda zmiňovaná změna opatření přijde v platnost či nikoliv. Určitě by bylo příjemnější pro všechny strany, mít tuto informaci oficiálně potvrzenou s větším předstihem,“ doplnil.

Na portálu Hotel.cz s uvolněním stoupla poptávka po rezervacích v Česku o 26 procent. Lidé si podle manažera portálu Milana Petra zamlouvají většinou pobyty na tento víkend, kdy budou slavit Valentýna. Zájem je také o období jarních prázdnin a Velikonoce.

„V den oznámení zrušení povinných kontrol v hotelech vzrostl počet telefonických hovorů na rezervačním oddělení Spa.cz okamžitě o 21 procent. V posledním týdnu vyřizujeme stejný počet rezervací jako v hlavní letní sezoně,“ uvedl za portál Richard Šipoš. Největší nárůst sleduje u pobytů s dětmi. Po první vlně zájmu Šipoš předpokládá jeho postupné snižování.

Uvolnění se podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka zatím příliš do rezervací nepromítá. „Výjimkou jsou hory, kde počítáme, že bude obsazeno,“ řekl.

,

10. února 2022