Dvě sazby DPH

Totální paskvil. Hospodští budou raději platit vyšší DPH na pivo z obav před kontrolory

Dvě sazby DPH
Totální paskvil. Hospodští budou raději platit vyšší DPH na pivo z obav před kontrolory

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Úmysl, kterým chtěla vláda kompenzovat zavedení EET, se zvrhl v totální chaos, ve kterém se nikdo neorientuje. Hospodští se totiž od května budou muset vyrovnat s třemi sazbami na pivo, které se budou odvíjet od toho, v čem si zákazník pivo odnese nebo k čemu ho spotřebuje. Podle kritických hlasů se jedná o další rozhození podnikatelského prostředí a navíc povede pouze k obavám před kontrolami ze strany úředníků.

Od 1. května se hostinským sníží desetiprocentnní sazba DPH na pivo, kvůli platnosti třetí a čtvrté vlny elektronické evidence tržeb. Ta má být aplikována na točené pivo, které si zákazník vypije v restauračním zařízení. Pokud by si však zákazník koupil pivo ve stánku, dopadla by na alkoholický nápoj sazba 21 procent daně z přidané hodnoty. Další daň 15 procent se pak bude vztahovat na pivo, které by si kupující odnesl z hospody domů v plechovce. Rozdílné sazby přitom odporují základním teoriím, aby daně byly co nejjednodušší kvůli možnému obcházení či podvádění. Složitost daňového systému navíc nenahrává lepšímu výběru daní.

Zejména v provozovnách v malých městech či vesnicích se pak mohou odehrávat absurdní situace, kdy si zákazník přijde se džbánem pro pivo. Hostinský totiž mnohdy nezná míru džbánů a proto nejprve pivo čepují do půllitrů, které následně přelévá. Tato situace tak může vést k rozdílnému výkladu, zda bylo pivo natočeno v restauračním zařízení, tedy měla by na něj padnout daň 10 procent, nebo se přelitím do džbánu ocitla v sazbě 21 procent.

Podle předsedy Podnikatelských odborů Radmila Bábka tak chaotický výklad povede pouze k tomu, že si hostinští začnou účtovat 21 procentní daň na vše, aby se vyhnuli budoucím problémům s kontrolami. „Jediné co mohlo vést vládu ke změně DPH na pivu byla politika. Když řeknete, že snižujete ceny piva, tak taková vláda je populární. Současné vládě se však ukázalo, že by to bylo komplikované a došlo by ke ztrátě peněz. Proto byl vytvořen tento paskvil, tedy seznam situací, kdy se DPH počítá. Nakonec hospodský bude radši počítat neustále 21 procent, protože mu to za to nestojí,“ řekl pro Echo24 Bábek.

Podle něj se navíc budou hospodští starat o to, kam se pivo fyzicky dostává. „Co si umím představit je to přísná kontrola, která bude ze strany finanční správy. V podstatě to bude mít podobný průběh jako u EET, tedy proběhne důsledná kontrola, jejichž výsledky budou záležet pouze a jenom na úřednících. Pokud se kontrolující úředník v této změti rozhodne, že podnikatel spáchal přestupek, tak ho spáchal. To je totiž to, co státní správa zajímá. Oni potřebují tak obtížné a komplikované prostředí, aby úředníci kdykoliv při pocitu nesplnění či porušení podmínek mohli okamžitě pokutovat,“ řekl Bábek.

Podnikatelé v pohostinství se tak dostávají do situace pokřiveného podnikatelského prostředí, jehož zlepšení sliboval Andrej Babiš při zavedení EET. Ironicky to komentoval pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík, podle kterého se projevily činy vlády odborníků. „Tak dlouho vláda narovnávala podnikatelské prostředí až restaurace z točeného piva platí DPH 10 procent a stánek naproti 21 procent. Tým profíků, fakt,“ uvedl Ferjenčík.

Podle ekonomického experta ODS Jana Skopečka se nedalo očekávat, že by se podnikatelé po šesti letech vlády hnutí ANO mohli dočkat zlepšení podmínek. „Je zázrak, že další zvláštní sazbu DPH nenavrhla ministryně Schillerová pro pivo řezané a jinou sazbu ještě třeba pro šnyt. Je skoro na čase, aby ekonomické fakulty začaly otevírat obor pivní daňový poradce, protože v takovém zmatku se bez patřičného vzdělání za chvíli nikdo nevyzná,“ řekl Jan Skopeček.

Ministerstvo financí v reakci uvedlo, že je změna daní „ve skutečnosti jednoduchá“. Podle resortu Aleny Schillerové bude do desetiprocentní sazby spadat stravovací služby a podávání nápojů včetně točeného piva. „Právě a jedině u restauračních služeb umožňuje harmonizovaná evropská úprava aplikovat sníženou sazbu DPH u prodeje alkoholických nápojů. Prodej točeného piva do plastového kelímku u stánku v rámci sportovní či kulturní akce byl a i po novele zákona dále bude považován za „dodání zboží“, neboť u takového stánku nedochází k převažujícímu naplnění rysů restaurační služby. To je srovnatelné s dodáním zmrzliny v kornoutu,“ uvádí ministerstvo financí.

6. února 2020