ZDRAŽOVÁNÍ V RESTAURACÍCH

Ceny obědů v restauracích letí dál nahoru. V lednu stály průměrně 157 korun

ZDRAŽOVÁNÍ V RESTAURACÍCH
Ceny obědů v restauracích letí dál nahoru. V lednu stály průměrně 157 korun

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Lidé si výrazně připlatí za obědy v restauracích, jejichž ceny rostly i začátkem roku 2022. Jen za leden šly podle stravenkové firmy Sodexo meziročně nahoru o 13 korun a průměrně stály zákazníky 157 korun. Na vině je zvyšující se inflace, například zdražování energií.

Nejdražší obědy byly v Praze, kde za ně lidé museli vydat 176 korun, meziročně o zhruba 15 korun více. Naopak nejlevněji se přes poledne Češi najedli v Karlovarském kraji, kde za oběd zaplatili průměrně 142 korun. V porovnání s lednem uplynulého roku tu cena stoupla o čtyři koruny.

Kromě toho, že provozovatelé restaurací zaplatí více za energie, zdražují dodavatelské služby a potraviny a je větší tlak na mzdy, jsou vyšší ceny v restauracích přímo úměrné odlivu zákazníků se stravenkami. Lidé je uplatňují častěji v obchodech s potravinami nebo u rozvozců jídla. „Lidé hledají způsoby, jak ušetřit a podle dat si mnohem častěji vaří doma z nakoupených surovin, což zřejmě souvisí i se změnou chování v důsledku pandemie covid,“ uvedl Jan Michelfeit ze Sodexo Benefity.

Podle Luboše Kastnera, místopředsedy Asociace malých a středních podniků, se restaurace rozhodly ke zdražení také proto, aby nemusely snižovat kvalitu či množství porcí. „Pokud nechcete dělat velké kompromisy v kvalitě, které se samozřejmě dají formou náhražek, polotovarů nebo nějakým jednoduchým, nekvalitním vařením, tak to se dá docílit, ale pokud touto cestou nejdete, tak samozřejmě ty ceny obědů musejí odpovídat,“ míní Kastner.

„Výjimkou (ve zdražování – pozn. red.) jsou jen školní jídelny, které prodávají jídlo i veřejnosti, kde uvidíte jídlo i na úrovni nějakých 80 korun, ale to vůbec neodpovídá realitě. Ten komerční trh ale musí, zvlášť po covidu, reflektovat náklady, které jsou s tím spojené,“ popisuje Kastner.

Ceny za obědy vyskočily nejvýrazněji zejména po první vlně koronavirové epidemie. Zatímco ještě v roce 2020, kdy do Česka dorazil koronavirus, oběd v restauraci vyšel na 135 korun, o rok později už to bylo o 16 korun více.

V Česku se momentálně drží vysoká inflace. Za prosinec 2021 dosáhl její meziroční růst šesti procent, za celý loňský rok to pak bylo 3,8 procentního bodu.

Vojtěch Drbohlav

5. února 2022