POLÉVKA NA SEZNAMU UNESCO

„Nacistický“ boršč patří ke světovému dědictví. UNESCO ukončilo spory Ruska a Ukrajiny

POLÉVKA NA SEZNAMU UNESCO
„Nacistický“ boršč patří ke světovému dědictví. UNESCO ukončilo spory Ruska a Ukrajiny

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu (UNESCO) na žádost Ukrajiny zapsala boršč na seznam ohroženého nehmotného dědictví. Na mimořádném zasedání dospěl mezivládní výbor k závěru, že tradice spojená s vařením této polévky z červené řepy a zelí je natolik ohrožená současným konfliktem na Ukrajině, že si zasluhuje zvláštní ochranu. Už před ruskou invazí se vedly spory mezi Ruskem a Ukrajinou o to, která národní kuchyně si na boršč smí dělat nárok. Snahy Ukrajiny „přivlastnit“ si recept dřív Moskva označila za xenofobní a nacistické.

„Toto nehmotné dědictví je ohroženo rozpadem komunit kvůli válce, je pro ně ale zároveň symbolem naděje,“ uvedlo UNESCO na twitteru. Podle organizace je to poprvé, co byla některá z položek zařazena na seznam ohroženého dědictví v režimu nejvyšší naléhavosti.

Zápis boršče na seznam UNESCO přivítal ukrajinský ministr kultury Oleksandr Tkačenko. Zároveň připomněl slova mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariji Zacharovové, která se letos v dubnu na téma boršč rozohnila na jedné z tiskových konferencí. Tvrdila, že Ukrajinci zakazují „nepravověrné“ recepty na tuto polévku, což označila za xenofobní a nacistické.

„Budeme se rádi o boršč a o recepty na něj dělit se všemi civilizovanými zeměmi. A s těmi necivilizovanými také, aby měly aspoň něco dobrého, chutného a ukrajinského. Pamatujte, že tuhle válku vyhrajeme stejně jako válku o boršč,“ napsal Tkačenko na síti telegram.

Žádost o zápis podala Ukrajina v dubnu s odůvodněním, že kvůli válce je tradice boršče ohrožená. „Nejde tady o existenci polévky jako takové, ale o živé dědictví, které je s borščem spojené, protože tuhle tradici nyní nelze kvůli válečnému konfliktu praktikovat a předávat,“ uvedl ve svém zhodnocení zpravodaj UNESCO Pier Luigi Petrillo. „Lidé už ho nemůžou vařit ani pěstovat základní zeleninu, která je na přípravu potřeba,“ dodal.