ČR by měla získat výjimku k výrobě „tuzemáku“ tradičním postupem

ČR by měla získat výjimku k výrobě „tuzemáku“ tradičním postupem

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Výjimku pro ČR a Slovensko, které k výrobě alkoholického nápoje "tuzemák" chtějí dál používat tradiční rumový éter, by dnes měl potvrdit příslušný orgán Evropské komise. Podle dostupných informací by měla být výjimka časově omezená, a výrobci tak k používání dosavadní technologie dostanou dalších pět let.

O udělení výjimky rozhodne stálý výbor Evropské komise pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, dokončení celé procedury pak ale ještě určitou dobu potrvá. Bez udělení výjimky by možnost používat rumové aroma skončila 22. dubna.

O zákazu rumového éteru, který dodává chuť a vůni českému tuzemáku, se začalo kvůli údajné přítomnosti rakovinotvorných látek mluvit loni poté, co Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) uvedl, že v rumové tresti jsou některé rakovinotvorné látky, především furan. Čeští výrobci už to tehdy označili za útok na české potravináře.

Tuzemák je nejprodávanější lihovina v ČR, každá čtvrtá prodaná lahev alkoholu je tuzemský rum.

,

17. dubna 2018