Bezlaktózové mléko obsahovalo laktózu, zjistila potravinářská inspekce
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.
Bezlaktózové výrobky od českých mlékáren Savencia a Mlékárna Kunín byly s laktózou ve dvojnásobném množství, než povoluje zákonný limit, zjistila v laboratoři Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Jde o sýr Lučina a o čerstvé polotučné mléko, uvedla inspekce na síti X s odkazem na web Potraviny na pranýři. Lidem s intolerancí na laktózu mohou takové potraviny způsobit zdravotní potíže. Savencia ve vyjádření uvedla, že záležitost se SZPI řeší, protože podle jí zadaných rozborů výrobek limity splňoval, napsala manažerka kvality Helena Škrabalová. Druhý výrobce na dotaz zatím nereagoval.
Inspekce odebrala vzory v teplické Bille, se kterou zahájí správní řízení o uložení pokuty. V případě sýru šlo o Lučinu nadýchanou s datem použitelnosti do 22. října, v případě mléka o půllitrové balení s trvanlivostí do 25. září. Spotřebitelé už tedy velmi pravděpodobně potraviny snědli či vypili.
🥛 Potravinářská inspekce (#SZPI) zjistila nepovolený obsah laktózy u dvou výrobků, které byly označené jako „bez laktózy“
— Potraviny na pranýři (@NaPranyri) November 6, 2024
Konzumace potravin s obsahem laktózy může způsobit zdravotní komplikace spotřebitelům s příslušnou intolerancí.
⚠️👀 Jedná se o následující výrobky: pic.twitter.com/9sMQ6jzWC2
Zákonný limit pro obsah laktózy ve výrobcích označených jako bezlaktózové je deset miligramů na 100 gramů potraviny. V Lučině však bylo 18,8 miligramu, v mléku 20,8 miligramu.
"Na základě informací o překročení limitu jsme zahájili kontrolní testování vzorků ze stejné šarže. Nechali jsme je testovat v laboratořích Státního veterinárního ústavu, což jsou laboratoře uznávané SZPI, pro druhé odborné stanovisko a v laboratořích Eurofins. Výsledky obou laboratoří potvrzují shodu s požadavkem na obsah laktózy. Celou záležitost řešíme se SZPI, doufáme, že se nám díky našim kontrolním výsledkům podaří obhájit to, že jsme nepochybili," uvedla Škrabalová.