VÝROBCI VERSUS PRODEJCI

Kdo zdražuje máslo: Půl roku jsme na něm prodělávali, tvrdí obchodní řetězce

VÝROBCI VERSUS PRODEJCI
Kdo zdražuje máslo: Půl roku jsme na něm prodělávali, tvrdí obchodní řetězce

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Rostoucí ceny potravin, zejména másla, rozvířily ostrou debatu mezi hlavními hráči na trhu – obchodními řetězci a výrobci potravin. V centru dění stojí Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR), který podal k antimonopolnímu úřadu podnět k přezkoumání trhu. Řetězce obviňují Potravinářskou komoru z manipulace dat a šíření klamavých tvrzení, které podle nich mají poškodit obchodní řetězce a zkreslit skutečné důvody skokového růstu cen másla. Text podnětu má deník Echo24 k dispozici.

Velkopotravináři tvrdí, že na aktuálně vysokých cenách másla vydělávají především obchodní řetězce. Svaz obchodu tato tvrzení odmítá a poukazuje na to, že maloobchodníci od ledna do srpna 2024 prodávali máslo s „zápornou marží“, což znamená, že ho prodávali levněji, než nakupovali.

„V uvedeném období jsme více investovali do udržení dostupných cen pro spotřebitele, přestože jsme na prodeji másla nevykazovali žádný zisk,“ uvádí svaz ve svém podání. Zároveň zdůrazňuje, že marže obchodníků vzrostla v září pouze o 7,61 koruny.

Koordinovaná kampaň a podezření na protisoutěžní chování

Podle SOCR je současná situace důsledkem „koordinované a neustále stupňované komunikační kampaně“ výrobců potravin.„Potravinářská komora zcela vědomě dezinterpretovala uvedená data, aby zakryla vlastní podíl na zdražování másla,“ uvádí se v podnětu. SOCR také varuje, že koordinované jednání výrobců potravin může představovat vážné porušení soutěžního práva, protože členové Potravinářské komory tvoří významnou část trhu.

Prezident SOCR Tomáš Prouza v této souvislosti uvedl, že svaz je připraven poskytnout antimonopolnímu úřadu (ÚOHS) veškeré potřebné podklady a spolupracovat na prošetření situace. „Pokud se prokáže, že výrobci potravin zneužívají svůj tržní podíl k manipulaci cen a poškozování konkurence, je nutné, aby úřad zasáhl a zajistil férové podmínky na trhu,“ zdůraznil Prouza.

„Je zcela evidentní, že koordinovaná a neustále stupňovaná komunikační kampaň, zaměřená proti obchodním řetězcům, hraje roli při skrytí naprosto zásadního a potenciálně neoprávněného skokového zvýšení cen másla ze strany všech jeho výrobců. Domníváme se také, že by šetření ÚOHS mohlo odhalit i další případy koordinace obchodní politiky významných českých producentů potravin na platformě Potravinářské komory,“ uzavírá podnět.

Nebojíme se 

Potravinářská komora prostřednictvím svého mluvčího Marka Zemánka na obvinění reagovala s odmítnutím jakýchkoliv manipulací. „Nemáme obavy z dalšího sektorového šetření u másla. Dobře víme, že problém není na straně výrobců. Většinu nákladů jednoznačně nesou zpracovatelé, přičemž téměř 70 procent z ceny másla tvoří cena základních vstupních surovin, tedy mléka a mléčného tuku,“ uvedl Zemánek.

Komora zároveň připomněla výsledky loňského šetření ÚOHS, které potvrdilo, že k 1. únoru 2023 průměrná marže obchodníků na másle vzrostla do neobvykle vysokých hodnot, a to navzdory klesajícím cenám pro spotřebitele.

Potravinářská komora rovněž zdůrazňuje, že rostoucí ceny másla jsou důsledkem zvýšených nákladů na suroviny, energii a lidskou práci. Podle Zemánka nemůže být vina svalována pouze na výrobce. „Důvody drahého másla jsou zcela jasné – rostoucí ceny vstupních surovin a nákladů na výrobu. Je zavádějící tvrdit, že obchodní řetězce jsou oběťmi,“ uvedl Zemánek.

Nejen máslo

Podle dat Českého statistického úřadu ceny másla v posledních měsících výrazně rostou. Průměrná cena 250gramové kostky másla v říjnu dosáhla 70,94 koruny, což představuje meziroční nárůst o 35,25 procenta. Meziměsíčně cena vzrostla o 3,16 procenta. To v době, kdy spotřebitelé již pociťují dopady inflace a obávají se dalšího zdražování s blížícími se vánočními svátky.

Analytici uvádějí, že na zdražování másla má vliv několik faktorů, včetně nedostatku mléčného tuku a vyšší poptávky po mléčných výrobcích. Jiří Kopáček, předseda Českomoravského svazu mlékárenského, vysvětluje, že „propad množství mléčného tuku v mléce byl letos větší než v předchozích letech.“ Varuje však, že další růst cen není v zájmu ani výrobců, ani prodejců, protože hrozí, že spotřebitelé přejdou k alternativním tukům.

Ceny potravin vyvolávají emoce i u politiků. Premiér Petr Fiala ve svém prohlášení uvedl, že stát nebude ceny másla regulovat, ale bude dbát na dodržování podmínek volného trhu. Ministr zemědělství Marek Výborný potvrdil, že vyzval k prověření cen kontrolní orgány, ale zároveň se distancoval od názoru, že za růst cen mohou farmáři. „Výkupní cena mléka v Česku stoupla jen minimálně, přičemž Česká republika má jednu z nejnižších cen mléka v Evropě,“ uvedl.

Fiala se také pustil do expremiéra Andreje Babiše a koncernu Agrofert, který má ve svých svěřenských fondech. Babiš to ale odmítl. „Pan premiér zase blábolil a lhal o ceně másla,“ napsal. „Nebyl by za hlupáka, kdyby si zjistil, že 60 procent másla se do České republiky dováží a největším tuzemským výrobcem je Madeta. Celá skupina Agrofert má podíl jen 8 procent, takže na cenu másla nemůže mít žádný vliv. Antibabišismus vám zatemňuje mozek, pane premiére,“ vzkázal

ÚOHS již dříve prověřoval ceny základních potravin, včetně másla, a nezjistil žádné zneužití dominantního postavení na trhu. Předseda ÚOHS Petr Mlsna upozornil, že nová šetření budou výsledky přinášet až na jaře příštího roku. „Jsme připraveni ke spolupráci a zajistíme, aby byla situace pečlivě prozkoumána,“ dodal Mlsna.

Jan Hrdlička