Velikonoce za rekordní ceny. Z vajec je luxusní zboží, na zlevnění jídla to nevypadá
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.
Velikonoce, které byly pro mnoho českých domácností tradičně svátkem hojnosti, se letos kvůli drahým potravinám znatelně prodraží. Cena balíku základních surovin na pečení velikonočního beránka či mazance meziročně stoupla o 13 procent. Lidé tak letos za stejné ingredience zaplatí v průměru 175,2 koruny. Vyplývá to z analýzy akčních letáků sedmi největších obchodních řetězců, kterou zpracovala společnost Česká distribuční.
Zdaleka nejvíce zdražila vejce – v průměru o 57 procent. Balení deseti vajec velikosti M nyní vyjde na 45,18 koruny. Prudce stoupla i cena vanilkového cukru, a to o 66 procent na 4,36 Kč za sáček. „Milovníci pečení si za většinu surovin bohužel budou muset připlatit. Vejce, která jsou jednou z nepostradatelných položek na seznamu, meziročně zdražila takřka o 60 procent,“ uvedl Jaroslav Staněk, manažer marketingu a komunikace v České distribuční.
Zdražování velikonočních surovin využil i místopředseda ANO Karel Havlíček, který připomněl předvolební hesla z roku 2021. „Pamětníkům, kteří si vybavují Fialovu kampaň Babišova drahota, dnes nezbývá než zamáčknout slzu v oku. Čekají nás nejdražší Velikonoce v historii,“ uvedl.
Beránek za 58 korun, mazanec za 81
Náklady na přípravu tradičních velikonočních pokrmů podle analýzy výrazně stouply. Průměrná cena surovin na jednoho beránka činí 57,66 koruny, což je o 16 procent více než loni. Mazanec pak domácnosti vyjde v průměru na 81,27 koruny, což je o pětinu více. Zdražily i další suroviny, například rozinky (+22 %), mandle (+33 %), mouka (+11 %) či máslo (+8 %).
Naopak pokles cen zaznamenaly jen některé položky: cukr krupice o 34 procent, polotučné mléko o 20 procent a prášek do pečiva o 15 procent. Ani to však celkový nárůst nákladů na pečení nedokázalo vykompenzovat.
Kdo za to může? Kombinace domácích i globálních faktorů
Příčin, proč ceny potravin opět rostou, je hned několik. Ekonom Lukáš Kovanda upozorňuje, že ceny českých zemědělských výrobců letos v březnu meziročně vzrostly o 8,2 procenta. „Rostou hlavně ceny vajec, drůbeže, olejnin, ovoce a obilovin. Vejce zdražují v Česku dokonce více než v zemích, které ptačí chřipka zasáhla hůř než nás,“ uvedl Kovanda.
Zatímco v Maďarsku byly zaznamenány stovky výskytů ptačí chřipky, v Česku šlo jen o tři případy. Přesto jsou zdejší ceny vajec meziročně vyšší než v mnoha sousedních zemích. Kovanda to přičítá mimo jiné i nízké konkurenci mezi obchodními řetězci a specifikům českého trhu. „Důvodem české vaječné drahoty jsou i další faktory, včetně cenové politiky obchodních řetězců, které v Česku čelí slabší vzájemné konkurenci než v řadě jiných zemí EU,“ uvedl.
Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza oponuje a vidí příčinu ve vstupních nákladech. „Hlavním důvodem aktuálního zdražování potravin jsou rostoucí ceny od dodavatelů.“ Podle něj ceny zemědělských vstupů za první dva měsíce roku vzrostly meziročně o 9,2 procenta. U živočišných produktů šlo dokonce o 11,7 procenta. „Takže při tomto růstu zemědělských vstupů ta stávající inflace na pultech je vlastně pořád ještě dobrá,“ řekl Prouza.
Poukazuje i na nízkou konkurenci mezi zpracovateli potravin. „V řadě segmentů máme jednoho až dva dodavatele, kteří ovládají třeba 60 procent trhu,“ řekl.
Kakao jako luxusní komodita, čokoládová vejce tenčí a dražší
Velikonoce nejsou jen o beráncích, ale i o čokoládových vajíčkách. I ta letos podražila – a nejen kvůli dražšímu cukru či mléku. Zásadní vliv má cena kakaa, která za poslední rok a půl pětinásobně vzrostla a dosáhla historického maxima přes 260 korun za kilogram. „Cena za kilogram dobře fermentovaného, mletého a sušeného kakaa je stanovena na rekordních 2200 franků (více než 84 Kč),“ oznámil začátkem dubna ministr zemědělství Pobřeží slonoviny – země, která společně s Ghanou produkuje 60 procent světového kakaa.
Za nárůstem cen stojí slabá úroda způsobená klimatickými změnami. „Nejdřív prší, pak neprší a potom je horko. Vedro spálí kakaové boby a zabíjí rostlinu. Když ale zase pořád jenom prší, boby neuschnou a hnijí,“ popsal situaci jeden z výrobců v Pobřeží slonoviny.
Své sehrály i škůdci, nedostatek pracovních sil a zpřísňující se regulace v EU. Výsledkem je, že čokoládová vajíčka jsou nejen dražší, ale i menší, tenčí a méně čokoládová. Výrobci totiž hledají cesty, jak růst cen zakrýt před spotřebiteli.
Vyšší ceny, horší nálada
Podle ekonomů se v následujících měsících očekává další růst cen potravin, a to přibližně o šest procent – tedy více než dvojnásobek celkové inflace. Hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil však upozorňuje, že jde často o dočasné výkyvy. „Ceny potravin spíše, než o skutečném inflačním podhoubí, svědčí o nepředvídatelném vývoji globální zemědělské produkce,“ uvedl.
Naopak mírně zlevňují některé průmyslové vstupy, což může umožnit ČNB rychlejší snižování úrokových sazeb. To ale zatím pro ceny potravin zůstává bez většího vlivu.
Diskuze
Komentáře jsou přístupné pouze pro předplatitele. Budou publikovány pod Vaší emailovou adresou, případně pod Vaším jménem, které lze vyplnit místo emailu. Záleží nám na kultivovanosti diskuze, proto nechceme anonymní příspěvky.