ELEKTRONICKÁ EVIDENCE TRŽEB

Kvůli EET zavírá více než 1000 restaurací, ostatní zdražují

ELEKTRONICKÁ EVIDENCE TRŽEB
Kvůli EET zavírá více než 1000 restaurací, ostatní zdražují

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Zbývá jen den do ostrého startu elektronické evidence tržeb (EET) a už nyní je jasné, že evidence bude mít velký dopad i na samotné zákazníky. Přes tisíc hospod zavře, další provozovny již připravují zdražení. Odlišné ceny lze zaznamenat už v poledních nabídkách na tento týden, kdy se cena jídla od čtvrtka zvedne.

Pivovarům odhlásilo odběr piva už přes tisíc restaurací. Ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz řekl serveru Novinky.cz, že činnost ukončují především malé a vesnické hospody, které nepodávají teplé jídlo. Hlavní dopad však čeká až v prosinci a lednu. Podobně mluví i zástupci dalších pivovarů. Podle Asociace hotelů a restaurací ČR ukončí činnost 15 až 20 procent podnikatelů.

Na sociálních sítích se množí fotografie a příspěvky, které zavírání restaurací dokazují. Mnozí se netají záští vůči EET, jiní majitelé důvod neuvádějí – zavření podniku těsně před svátky, kdy bývají vyšší tržby, však mluví samo za sebe.

Mnozí restauratéři zavedení evidence tržeb kompenzují vyššími cenami. Podnikatelé to avizovali již dříve, nyní to zákazníci pocítí na vlastní kůži. Podle serveru Seznam Zprávy například zdražují polední menu v hospodách na pražském Smíchově. Při pohledu na týdenní menu pizzerie Il Nostro lze vidět cenový rozdíl mezi středeční a čtvrteční nabídkou.

Majitel restaurace Mozaika v Uherském Hradišti Jiří Lipina zveřejnil ve středu na Facebooku prohlášení, ve kterém oznamuje zákazníkům zdražování. Dražší však má být jen točené pivo a podle Lipiny není důvod k většímu zdražování. Náklady podle něj nejsou tak velké, aby se muselo zdražovat v řádu desítek korun. „Znatelné zdražování je v drtivé většině důvodem pro nahrazení nepřiznávané části obratu a jen ve velmi málo případech se jedná o skutečný odraz finanční zátěže při pořízení kompatibilního systému,“ myslí si Lipina.

Výrazně ale hodlá zdražovat provozovatel lyžařského areálu a penzionů v Ostružné Petr Jonáš, který podle ČTK vypočítal, že EET bude jeho podnik ročně stát zhruba 300 tisíc korun. Část nákladů souvisí s pořízením a provozem online evidence tržeb přijatých od hostů v restauraci a penzionech. „Budu muset navíc zaměstnat dalšího člověka. Neumím si to vůbec představit, protože nemůžeme sehnat ani uklízečky, natož recepční, které můžu svěřit peníze,“ řekl Jonáš.

Nového zaměstnance chce najmout i Dalibor Ondráček, který v Olomouci provozuje restauraci U Anči a který už systém testoval. „V době obědů bude u nás muset pracovat jeden člověk navíc, aby hosté zbytečně nečekali,“ řekl ČTK Ondráček. Evidence tržeb podle něj zdržuje při placení, jelikož na potvrzení se čeká několik vteřin. Počáteční náklady Ondráček odhadl na 20 tisíc korun.

, ly

30. listopadu 2016