DPH u piva

Bude pivo levnější, nebo ne? Babiš a Schillerová se neshodnou

DPH u piva
Bude pivo levnější, nebo ne? Babiš a Schillerová se neshodnou

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Kolem chystané změny DPH u piva panují nejasnosti nejen mezi hospodskými, ale i ve vládě. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) změna DPH nijak nepovede ke zlevnění nápoje pro návštěvníky hospod. S tím ale nesouhlasí premiér Andrej Babiš (ANO). Ten tvrdí, že se může zákazníkům pivo zlevnit až o pět korun, hospodský by se však musel s nimi o slevu podělit.

„Nevím, jak na to přišla. Hospodský se může se slevou podělit se zákazníky. Záleží jen na něm. Šlo o to, jak dostat peníze přímo do hospod, kde nedostali slevu z DPH na jídlo kvůli EET. Takže bych očekával od hospodských poděkování a můžou lidem zlevnit půllitr točeného piva o 4,95 koruny,” uvedl Babiš pro server Novinky.

Schillerová v rozhovoru pro Seznam Zprávy ale uvedla, že pivo levnější nebude. „Ono nebude levnější právě. To je to, že my sice snižujeme DPH na točené pivo, podporujeme tím restaurace, ale víme, že ty restaurace si to prostě nechají. To se neprojeví na konečné ceně na pivo,” prohlásila Schillerová.

Od 1. května se hostinským sníží desetiprocentnní sazba DPH na pivo, kvůli platnosti třetí a čtvrté vlny elektronické evidence tržeb. Ta má být aplikována na točené pivo, které si zákazník vypije v restauračním zařízení. Pokud by si však zákazník koupil pivo ve stánku, dopadla by na alkoholický nápoj sazba 21 procent daně z přidané hodnoty. Další daň 15 procent se pak bude vztahovat na pivo, které by si kupující odnesl z hospody domů v plechovce. Rozdílné sazby přitom odporují základním teoriím, aby daně byly co nejjednodušší kvůli možnému obcházení či podvádění. Složitost daňového systému navíc nenahrává lepšímu výběru daní.

Zejména v provozovnách v malých městech či vesnicích se pak mohou odehrávat absurdní situace, kdy si zákazník přijde se džbánem pro pivo. Hostinský totiž mnohdy nezná míru džbánů a proto nejprve pivo čepují do půllitrů, které následně přelévá. Tato situace tak může vést k rozdílnému výkladu, zda bylo pivo natočeno v restauračním zařízení, tedy měla by na něj padnout daň 10 procent, nebo se přelitím do džbánu ocitla v sazbě 21 procent.

Podle předsedy Podnikatelských odborů Radmila Bábka tak chaotický výklad povede pouze k tomu, že si hostinští začnou účtovat 21 procentní daň na vše, aby se vyhnuli budoucím problémům s kontrolami. „Jediné co mohlo vést vládu ke změně DPH na pivu byla politika. Když řeknete, že snižujete ceny piva, tak taková vláda je populární. Současné vládě se však ukázalo, že by to bylo komplikované a došlo by ke ztrátě peněz. Proto byl vytvořen tento paskvil, tedy seznam situací, kdy se DPH počítá. Nakonec hospodský bude radši počítat neustále 21 procent, protože mu to za to nestojí,“ řekl pro Echo24 již dříve Bábek.

, voš