SPROPITNÉ POVINNĚ

Češi by měli platit spropitné minimálně 10 %, navrhuje iniciativa

SPROPITNÉ POVINNĚ
Češi by měli platit spropitné minimálně 10 %, navrhuje iniciativa

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Gastronomické podniky v Česku by měly zavést povinných 10 % spropitného, aby pomohly podnikům a jejich zaměstnancům s finančními problémy způsobenými novým koronavirem. Navrhuje to iniciativa #milujemevino, podle níž je takové spropitné jakožto součást účtu ve světě standardem. Spropitné tvoří až polovinu příjmů pracovníků v barech či restauracích a dalších zařízeních, dodává iniciativa v tiskové zprávě.

Podle vedoucího iniciativy Jana Horešovského je výzva „10 % Gastru“ logickým krokem, který má v krizi pomoci k urychlení návratu do normálu. „Do restaurací chodíme proto, že se tam cítíme dobře, a to i díky skvělým číšníkům, kuchařům, sommelierům a barmanům. Tyto podniky však dostaly strašně na frak a jejich zaměstnanci se začínají potýkat s existenčními problémy,“ řekl Jan Horešovský. „Vyzýváme všechny majitele a provozovatele restaurací, vináren, barů, kaváren, zkrátka všechny, kteří podnikají v gastronomii, aby ve svých podnicích zavedli pravidlo 10% spropitného pro svůj personál,“ dodal.

Od 25. května se chystá Horešovský zavést na dobrovolné bázi takové pravidlo ve svém podniku, který patří mezi zakládající podniky iniciativy #milujemevino. Ta vznikla podle vyjádření iniciativy pro profesionály, odborníky i konzumenty, kterým není „osud vína a podniků s vínem v době koronavirové krize lhostejný a chtějí pomoci“.

, zd

22. května 2020