„Ekonomický nesmysl.“ Nová tabulka PES může ještě více omezit hospody a restaurace
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.
Podle uniklých návrhů nové tabulky protiepidemického systému hrozí restauracím a hospodám ještě přísnější restrikce než v současnosti. Návrh totiž umožňuje stravovacím službám ve třetím stupni rizika otevřít jen na 30 % kapacity podniku. To je však podle odborníků či zástupců sektoru ekonomický nesmysl, který by podnikům umožnil vydělat zhruba stejně jako z otevřených okének. O finální podobě tabulky má vláda v pátek se zástupci podnikatelů znovu jednat.
Návrh tabulky nepočítá v případě restaurací s využíváním antigenních testů pro navýšení kapacity, naopak mění ve třetím stupni omezení kapacity ze současných 50 % na 30 %. „Při 30% kapacitě nedává ekonomicky žádný smysl otevřít. Ta minimální hranice je na 50 % kapacity,“ uvedl pro deník Echo24 šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. „S 30 % kapacity uděláte v současném stavu možná tak stejný byznys jako přes okénko, to nedává smysl,“ řekl deníku Echo24 restauratér a garant projektu Moje restaurace za Asociaci malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner.
Podle ředitele společnosti Speedlo Richarda Beníška by v takovém případě většina provozovatelů musela čekat až na druhý stupeň protiepidemického systému. Toho však zatím Česko nikdy nedosáhlo. „V momentě, kdy se zde přemýšlí nad tím, že by mohli lidé s negativním testem využívat dosud nepřístupné služby, se restauracím ještě přihoršuje. A to, aniž by bylo jasně prokázáno, že právě restaurace zásadně přispívají k šíření nákazy,“ uvedl ředitel společnosti, která do restaurací po republice dodává objednávkové systémy.
I podle Prouzy je těžko představitelné, že by restaurace byly zavřené do dubna či května. Poměrně tvrdé restrikce až do března odhaduje bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula „Zatímco průmysl, kde se lidé ve výrobě stýkají i ve stupni 5 mnohem intenzivněji než v restauraci, běží bez jakýchkoliv omezení,“ dodal Prouza. Podle Kastnera se s využitím antigenních testů v restauracích spíše nepočítá, mohlo by se však podle něj jít cestou například aplikací, které pomohou v případě nákazy vytrasovat další rizikové zákazníky v podniku a tím pomoct zdravotnímu systému.
Zástupci podnikatelů mají o úpravách jednat v pátek s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO), podle Prouzy budou žádat otevření ve třetím stupni alespoň na 50 % kapacity a s tím zároveň snížení kompenzací na stejnou hodnotu. Podle Luboše Kastnera už je na stole nová varianta tabulky, která s navýšením kapacity na polovinu počítá, není však zatím jisté, zda ji v takové podobě schválí ministerstvo zdravotnictví. Právě od něj pochází návrh tabulky, který unikl do médií. „Třicet procent je absolutní nesmysl,“ dodal Kastner s tím, že doufá, že to ministerstvo zdravotnictví pochopilo.
Stravovací provozy podle údajů společnosti Dotykačka zaznamenaly v prosinci navzdory uvolnění meziroční propad tržeb o 55 procent. Situace nejlépe zvládly kavárny a bistra, kterým tržby oproti předchozímu roku klesly o třetinu. Nejhůře dopadly bary a další podniky zaměřené na noční život, který oproti prosinci 2019 dosáhly jen pětiprocentního obratu. Vyplývá to z aktuální analýzy společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá asi čtvrtina českých gastrozařízení.
Gastronomické odvětví podle společnosti Nielsen každý den uzavření ztrácí na tržbách 414 milionů korun. Za celý loňský rok Nielsen v listopadu předpokládal propad až 70 miliard korun. Stravovací provozy od mohou od 18. prosince občerstvení prodávat jen přes výdejní okna, aktuálně výhradně mezi 05:00 a 20:59. Restaurace musely kvůli rozhodnutí vlády v boji proti koronaviru loni čelit třem uzavřením.