Češi se mohou vrátit do dražších podniků. Zdražovat bude jídlo i pivo
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.
Češi se mohou po dlouhém čekání vrátit ke stolům uvnitř i vně restaurací a hospod. Může je tam však čekat překvapení v podobě zvýšených cen a to až o 15 %. Zdražování se pak zřejmě projeví jak v cenách jídel, tak i u oblíbeného piva a dalšího pití. Podle restauratérů za tím však nestojí snaha kompenzovat ztráty z doby covidu, reagují totiž na rostoucí ceny nákladů. Podle restauratéra Luboše Kastnera pak nelze čekat zdražování plošné, roli hraje lokalita i konkurenční aspekt.
Restaurace, hospody či bary byly kvůli pandemii koronaviru zavřeny třikrát, loni od března do května, od října do prosince a poté od 18. prosince. Od pondělí 17. května mohly otevřít restaurační zahrádky, nyní se k nim přidaly vnitřní prostory stravovacích zařízení. Situace však pro podniky stále není stejná jako před koronavirovou krizí. Kromě dalších omezení na ně dopadá také zdražení vstupních nákladů. Vyšší jsou podle zástupců gastronomie prakticky všechny, od cen zeleniny, masa, elektřiny či hygienických potřeb.
To už některé restaurace vedlo ke zdražování jídla a v menším měřítku například i piva. Například restaurace Na Květnici, která má jednu z největších a nejpopulárnějších zahrádek v Praze, sáhla ke zdražení půllitru plzeňského piva na 53 korun. Zdražovala například i plzeňská restaurace Plzeňka. „Zdražili jsme dvanáctku z 51 na 54 za půllitr. Počty rezervací vnitřních prostor na celý týden přibývají. Na terasu, která byla dnes celý den plná, rezervace nebereme,“ řekl manažer restaurace Karel Míšek.
Podle restauratéra a zástupce Asociace malých a středních podniků Luboše Kastnera lze očekávat zdražení kolem 10 až 15 %, jelikož o tolik zhruba restauracím rostou náklady. „Samozřejmě to nemůže být plošné a nemůže to být všude,“ řekl deníku Echo24 Kastner s tím, že v některých případech už navíc restaurace zdražovaly průběžně během lockdownů, kdy cenu zvyšovaly i provize z rozvozů jídla.
Rozdíly pak budou i mezi městy a vesnicemi, podle Kastnera je podstatný i konkurenční aspekt. „Čekám dva trendy. Jedni toho moc nezmění, možná půjdou i dolů s kvalitou, ale budou bojovat cenou. Pak očekávám většinu těch, kteří bojovali i přes okénka, naučili se, že aby oslovili hosta, musí mít kvalitnější komunikaci, produkt, aby uspěli. Čekám, že se tenhle trend přenese i do standardního podnikání,“ dodal Kastner.
Zdražovat pak může i pivo, ovšem spíše pomalejším tempem. „Ale samozřejmě, když se projdete do hospod během tohoto či příštího týdne, garantuji vám, že pivo bude oproti době před covidem o tři čtyři koruny dražší. Ale neříkám plošně, jsme nejvíce rozdrobený obor, určitě budou i tací, kteří budou útočit cenou,“ řekl Kastner.
Pokud budou restaurace zdražovat, bude to i podle Kateřiny Holnové z Asoaciace restauratérů Apron důsledek zvýšení nákladů v průběhu letošního roku. „Zvedly se téměř všechny variabilní náklady, s kterými pracujeme. Nákupy surovin ve všech segmentech, ať už v surovinách do kuchyně či nápojů,“ řekla deníku Echo24 Holnová s tím, že asociace nemá žádné signály, že by chtěli podnikatelé zdražovat kvůli dohnání ztrát z doby, kdy byly jejich podniky uzavřené. „Myslím, že jsou všichni provozovatelé šťastní, že mohli otevřít,“ dodal s tím, že však záleží i na principu nabídky a poptávky.
Zdražení přiznává například i zakladatel Ambiente Tomáš Karpíšek. „Obvykle se ceny zvyšují průběžně a po malých částkách jako přirozená reakce na inflaci a stoupající náklady, krize nás však přiměla zdražit skokově o 10 až 15 % ve všech podnicích,“ uvedl Karpíšek s tím, že je to nutné i pro udržení kvality. „Určitě nejsme jediní, kteří se k tomuto kroku odhodlají. Nárůst cen avizují i jiná odvětví, podražují energie, suroviny a lidská práce, benzin i náklady dodavatelů, což se musí promítnout do cenotvorby v restauracích,“ dodal Karpíšek.
I v současné zlepšující se situaci platí pro provozovatele i návštěvníky restaurací stále určité protiepidemické podmínky. Hostů může být jen tolik, kolik je míst k sezení. U stolu pak mohou sedět maximálně čtyři lidé a nutné je dodržování rozestupů nebo zakrytí úst a nosu mimo konzumaci. V podnicích zároveň není povolená živá hudba a tanec, což platí i pro otevřené hudební, herní, taneční či společenské kluby a diskotéky. Restaurace jsou současně jediná nově rozvolněná zařízení, kde hosté mohou předložit samotest na koronavirus. Ve všech ostatních platí jen test z oficiálního odběrového centra. Vedle toho se lidé mohou prokázat potvrzením o očkování nebo o prodělání nemoci covid-19.