Problematické maso

První restaurace s problémovým masem z Polska je v pražském Karlíně

Problematické maso
První restaurace s problémovým masem z Polska je v pražském Karlíně

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Odpoledne pak na dotaz novinářů uvedl restauraci U Moťáka v pražské Sokolovské ulici. Pracovník restaurace odkázal ČTK na majitele podniku, jeho telefon byl ale odpoledne nedostupný. Veterináři však uvádějí, že se nejednalo jenom o hovězí maso - šlo o necelých deset kilogramů neoznačeného vepřového, necelý kilogram kuřecího a krůtího ořezu, kilogram mlétého masa, přes dva kilogramy krůty a dále pak masa označená jako daněk, jelen či losos. Hovězího masa, které bylo neoznačené, našli veterináři 9,56 kilogramu. Veterináři nyní podniku hrozí pokutou až 50 milionů korun.

Státní veterinární správa v zápětí poslala mail, kde uvádí, že v souvislosti s šetřením případu dovozu podezřelého hovězího masa z Polska do České republiky nalezla v jedné z pražských restauraci (Restaurace U Moťáka;, Sokolovská 65/26, 180 00 Praha 8) 31 kg různých druhů neoznačeného masa, u něhož nebylo možné dohledat původ a datum zamražení. „Veterinární inspektoři maso na místě znehodnotili barvou a byla nařízena neškodná likvidace tohoto masa.

V případě restaurace U Moťáka veterináři uvádějí, že se nejednalo jenom o hovězí maso - šlo o necelých deset kilogramů neoznačeného vepřového, necelý kilogram kuřecího a krůtího ořezu, kilogram mlétého masa, přes dva kilogramy krůty a dále pak masa označená jako daněk, jelen či losos. Hovězího masa, které bylo neoznačené, našli veterináři 9,56 kilogramu. Veterináři nyní podniku hrozí pokutou až 50 milionů korun.

V průvodních dokladech doprovázejících hovězí maso do několika restaurací v Praze byly zjištěny nedostatky. Na dodacích listech byl uveden původ Česká republika, přestože maso bylo originálně balené a na etiketách byl jasně vyznačen původ Polsko. Státní veterinární správa zjištění dále šetří jako nesprávné značení původu masa v průvodních dokladech,“ píše veterinární správa.

O luxusních restauracích, které vydávaly polské maso za argentinské, hovořil dnes ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). „Chci vás ubezpečit, že to nešlo do žádných low-costových restaurací, byly to luxusní restaurace, speciálně v Praze. Braly to restaurace, které pak vydávají polské maso za argentinské, aby mohly prodávat za 1000 korun porci,“ řekl poslancům zemědělského výboru. Toman nechtěl konkrétní podniky uvádět, jsou však podle něj nazývané asijsky. „A tím nemyslím čínské restaurace,“ dodal.

Kde bylo podezřelé maso?

Informace ale slibuje SZPI poskytnout, když se podezření potvrdí. „Dokud neproběhne kontrola na místě, jde pouze o indicie. Nyní probíhají v restauracích kontroly. Buď se potvrdí, nebo vyvrátí podezření, které vychází z těchto indicií. V momentě, kdy bude zjištěna informace podstatná pro veřejnost, dozví se to a inspekce to bude komunikovat,“ řekl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Podle exministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by Toman měl informovat, které restaurace se klamání dopustily. „Pokud má ministr zemědělství informace o restauracích, které klamaly zákazníka nepravdivou informací o původu masa, měl by je buď on, nebo dozorové orgány veřejnosti sdělit. Takto obecné vyjádření sice působí senzačně, ale pro zákazníka je k ničemu,“ uvedl Jurečka ve středu.

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Viditelně zkažené části masa se odřezávaly a vyhazovaly. Jatka už byla uzavřena. Na trh se dostalo asi 9,5 tuny masa, z toho třetina do zemí EU, napsala agentura DPA. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují.

6. února 2019