Kauza původu hovězího

Argentinský steak? Další pražské restaurace lhaly o původu hovězího. Ze Stodůlek a u Anděla

Kauza původu hovězího
Argentinský steak? Další pražské restaurace lhaly o původu hovězího. Ze Stodůlek a u Anděla

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

V dalších dvou pražských restauracích zákazníkům nabízeli jídla, která měla být podle jídelního lístku z argentinského hovězího, avšak původ masa byl v jiných jihoamerických zemích. Jde o restauraci ve Stodůlkách Pizzeria Palatino a o restauraci El Barrio de Angel na Andělu, uvedl v úterý v tiskové zprávě mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Radoslav Pospíchal.

Dosud se tak potvrzují jen z části slova ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD). Luxusní restaurace sice nabízejí argentinské steaky, které nejsou z Argentiny, avšak zatím nikde ani SZPI, ani veterinární správa nenašla polské hovězí. Právě kvůli polským jatkám, kde zpracovávali maso z nemocných či uhynulých krav, začaly intenzivní kontroly českých restauracích, které dosud trvají.

Restaurace ve Stodůlkách nabízela podle SZPI čtyři jídla v ceně do 500 korun, u nichž uváděla argentinský původ masa, které ale bylo z Brazílie, Uruguaye a Paraguaye. Aktuálně má restaurace na webu uvedeno, že maso pochází z jihoamerických chovů.

Majitel restaurace Martin Rathan řekl, že dosud sedm let bral maso z Argentiny, nyní 14 dní zkouší maso z uruguayských krav. „Je to stejná kvalita, stejné výborné maso. Je to chlazené, čerstvé, je to svíčková, všechno tak, jak má být. Je tam jenom slovíčko – místo argentinské uruguayské. Ale jedná se o téměř identické maso, protože ta kráva se pase jenom o kousíček vedle, na stejné trávě, je to stejný druh krávy,“ uvedl. Podle něj možná restaurace u masa z tohoto státu i zůstane, pokud jim ho bude společnost Nowaco dále nabízet a nešlo jenom o krátkodobou akci. Dodal, že nemůže přetiskovat všechny jídelní lístky kvůli každému masu na zkoušku, protože to stojí nad 20 000 korun.

Restaurace na Andělu nabízela taktéž čtyři jídla, u nichž psala v jídelním lístku, že maso pochází z Argentiny. SZPI však zjistila, že jde o hovězí z Uruguaye. Třísetgramové steaky stály okolo 500 korun. Restaurace na webu láká zákazníky sloganem „Zažijte pravou chuť Argentiny“.

Jednatel restaurace Oldřich Cichoň sdělil, že dodavatelem masa je společnost Nestar specializovaná na argentinské produkty. „V praxi to znamená, že prodáváme argentinské hovězí maso od této firmy. Stává se, že argentinské maso v nejvyšší kvalitě, kterou potřebujeme, není na trhu. V tomto případě nakupujeme maso z Uruguaye, kde jsou identické podmínky pro pěstování skotu jako v sousední Argentině. Uruguay je hospodářsky stabilní země v tomto regionu a v posledních letech dosahuje vyšší kvality než Argentina,“ uvedl jednatel. Tomu potom odpovídá i vyšší cena masa, dodal.

„Bohužel úředníci, kteří momentálně řeší tuto uměle vyvolanou kauzu, se bez znalosti problematiky odvažují dělat závěry a předávat je médiím,“ uzavřel.

V minulých dnech zjistila SZPI klamání zákazníků i v dalších restauracích, často pražských. Maso ale nikdy nepocházelo z Polska. Se všemi podniky inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty a restaurace musí uvést informace v jídelním lístku do souladu se skutečností.

,