Slabá sklizeň chmele a ječmene

Podraží pivo? Sucho ničí chmel i ječmen

Slabá sklizeň chmele a ječmene
Podraží pivo? Sucho ničí chmel i ječmen

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Dlouhotrvající suché a teplé počasí se může promítnout na cenách piva. Může za to očekávaná slabá úroda jarního ječmene a také chmele. S dlouhotrvajícím teplým počasím se však nepotýkají pouze zemědělci v České republice. Sklizeň i kvalita ječmene se výrazně sníží po celé Evropě. Pivovary však s poklesem počítají a nemusí se tak o chmel obávat. „Většinu naší spotřeby ječmene a chmele na dostatečně dlouhé období dopředu máme pokrytu a nemusíme se tak obávat nedostatku,“ řekl pro Echo24 tiskový mluvčí společnosti Staropramen Pavel Barvík.

Sucho a teplo, které trápí celou republiku, však nejsou jedinými faktory odrážející se na cenách obilovin. Předpokládaný pokles je způsoben také snížením hektarového výnosu a poklesem osevní plochy. Největší rozdíl v ceně se pak počítá u pečiva. „Zajímavá informace je, že samotná cena mouky ovlivňuje výslednou cenu produktů z menší části. Cena mouky netvoří rozhodující složku ceny pekárenských výrobků. Daleko zásadnější je velikost mezd, investice a logistika,“ řekl pro Echo24 hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Cena mouky se však i tak promítne do cen pečiva. „Ještě v květnu stála tuna obilí zhruba 3 700 korun. Dneska se částka pohybuje okolo 5 500 korun,“ řekl dále Štěpán Křeček. Kromě pečiva se však může zvednout i cena piva. Počítá se, že sklizeň chmele bude o tisíc tun menší, než v loňském roce. „Sklidí se možná méně a možná také více. Sklizeň chmele teprve začíná a za čtyři týdny se uvidí, kolik se toho sklidí,“ řekl pro Echo24 předseda Svazu pěstitelů chmele Luboš Hejda.

Hejda nicméně počítá s tím, že letošní rok může být na sklizeň podprůměrný. „Nikdy se nepočítá s vysokou sklizní. Pěstitelé se drží tzv. dlouhodobého průměru a k tomu se hodnotí další roky. Jestli v roce 2017 a 2016 byly nadprůměrem, tak tento rok může být podprůměrem. Výnosnost chmele je v zubatici. Každý rok je jiný a jsou jiné podmínky. Letošní je právě nepříznivý suchem a vedrem,“ řekl dále Luboš Hejda. Sám se však neobává, že by se produkce chmele odrážela v ceně piva. Důvodem jsou dlouhodobé smlouvy, které ceny chmele upravují.

S tím souhlasí i mluvčí Plzeňského Prazdroje. „Cenu piva ovlivňuje víc ukazatelů, neodvíjí se pouze od aktuální sklizně surovin, ale také od našich dlouhodobých smluv s dodavateli – pro doplnění: konečnou cenu piva pak pro spotřebitele určují prodejci a provozovatelé restaurací a hospod na základě jejich cenové politiky. Samozřejmě lze předpokládat, že výnosy a kvalita ječmene bude zřejmě letos ovlivněná nedostatkem srážek na začátku vegetačního období,“ řekla pro Echo24 Jitka Němečková.

Počkat na konec sklizně chtějí také ve společnosti Pivovary Staropramen. Dle mluvčího je předčasné hodnotit, zda se cena promítne do slabé úrody chmele a jarního ječmene. „Rozhodující bude jak výnos sklizně, tak kvalitativní parametry ječmene. To vše ovlivní dopad na cenu piva. Slad z nové sklizně se nakupuje až po odležení a začíná se dodávat v říjnu. Počkejme tedy do té doby na jasnou informaci,“ řekl pro Echo24 mluvčí Pavel Barvík. „U chmele se očekává vliv sucha jednoznačněji. Nicméně i zde budeme moci říct více, až bude sklizeno a budeme mít chmel dodán v pivovarech,“ dodal Pavel Barvík.

Se zvednutím cen u piva však počítá hlavní ekonom Štěpán Křeček. „Pokles těchto plodin se odrazí určitě v ceně piva. Ječmen a chmel jsou důležité komponenty pro výrobu jako takovou. Nicméně u piva nebude zdražení tak markantní jako v ceně pečiva. To může zdražit až od deset procent, zatímco pivo by mohlo zdražit do úrovně pěti procent,“ řekl Štěpán Křeček.

Máslo začíná zdražovat

Kromě pečiva a piva se začíná zdražovat i máslo, které v roce 2016 překonalo hranico 60 korun za 250 gramů. V současné době se dá pořídit například v řetězci Tesco za 54,90 nebo i za 56,90 za čtvrtinu másla. Cena tak stoupá od května a mohla by růst ještě dál.

Na vině je tentokrát vysoká poptávka v celé Evropě, kde stoupá cena mléčného tuku. Jihočeská Madeta má převis poptávky po másle dokonce 25 procent.

Náklady na výrobu másla ovlivňuje kromě stoupající ceny mléčného tuku i to, že meziročně vzrostly cena práce a energií, zejména elektřiny. Na jaké hranici se cena másla zastaví, nechce šéf Madety Milan Teplý odhadovat. „Po mém loňském předpokladu, že kostka másla bude stát až 70 korun, mě málem lynčovali, i když se nakonec tato cena stala realitou,“ řekl pro ČTK Milan Teplý.