České restaurace zdražují. Pod 100 korun se už najíte jen málokde
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.
Za potraviny lidé v České republice utrácejí po výdajích za bydlení nejvíce ze všeho. Může za to mimo jiné neustálý růst cen za jídlo v restauracích, kde se už, s výjimkou nejlevnějších fastfoodů, nenajíte pod sto korun. Ceny rostou nejen u specialit, ale i u klasických obědových menu a minutek. Vyplývá to z dat společnosti Storyous, která restauracím dodává pokladní systémy.
Že ceny v restauracích rostou, je znát kupříkladu i na ceně piva. Podle ředitele společnosti Storyous Igora Třeslína je však výraznější problém především růst cen za jídlo. Na vině je samozřejmě v první řadě cena potravin, která opakovaně meziročně stoupá. Podle aktuálních údajů Českého statistického úřadu je ovoce meziročně dražší téměř o 40 procent, vepřové zdražilo o více než čtvrtinu a cena brambor stoupla o bezmála 17 procent. „Celkově ceny v živočišné výrobě oproti loňsku vzrostly o 5 procent a to se pochopitelně podepisuje na rostoucích cenách jídel v restauracích,” vypočítává Třeslín.
Nejvíce za klasický oběd zaplatí zákazníci v Praze, kde se například v červnu za oběd v průměru platilo 136,90 koruny. Nárůst je ale rychlejší v regionech, v Ostravě meziročně obědy zdražily o 7,6 procenta na 113,7 koruny, uvedla stravenková společnost Endered. Zdražovalo se i v Ústí nad Labem, Plzni a v Karlových Varech (vždy kolem sedmi procent).
Ceny za potraviny jsou v České republice dlouhodobě jedny z nejnižších v Evropské unii. Podle analytiků průměrný Čech za rok projí a propije 54 100 korun. To však představuje mnohem vyšší podíl z příjmu než v jiných státech EU. Podle portálu datové žurnalistiky Evropa v datech utratí jen za nákupy potravin do domácnosti 35 100 korun, zhruba 15 000 zaplatí právě v restauracích a necelé čtyři tisíce nechá za nealkoholické nápoje.
Z dat několika společnosti vyplývá, že ceny v Česku skutečně rostou a to v řádech několika jednotek procent za rok. „Není to ale jen o rostoucí ceně potravin. V posledních pár letech významně zdražily také nájmy, energie a pochopitelně také práce. A to vše se podepisuje na tom, kolik jídlo v restauracích ve finále stojí,” vysvětluje Třeslín a dodává, že v nejbližší době se určitě nedá očekávat, že by zlevnila, přestože podle statistiků u některých potravin, například hovězího nebo drůbežího masa, cena meziročně naopak mírně klesla.
„Naposledy jsme cenu zvedali v březnu letošního roku, a to zhruba o 5 procent. Oběd bez polévky u nás v současné době vyjde na 115–130 korun. Začátkem příštího roku se ale opět chystáme zdražit, znovu asi o 5 procent,” říká spolumajitel plzeňského Buffalo Burger Baru Michael Schmid.