Kontrola polského masa

Všechno hovězí maso z Polska může do Česka jen přes veterináře

Kontrola polského masa
Všechno hovězí maso z Polska může do Česka jen přes veterináře

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Stát zavádí od čtvrtka kontroly zdravotní nezávadnosti veškerého hovězího masa dovezeného z Polska před uvedením na trh. Důvodem je zjištění veterinářů, že asi 700 kilogramů polského hovězího masa, které bylo skladováno ve středních Čechách u společnosti Frost Logistics, obsahovalo bakterie salmonely. Nyní se zkoumá, zda se prodalo koncovým zákazníkům. Na mimořádném briefingu to oznámil ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Vzorky z masa odebírali veterináři v minulém týdnu, ve středu přišly výsledky.

Maso se salmonelou se v Česku distribuovalo do pěti míst, šlo také na Slovensko. Část nejspíš stále zůstává ve skladech, uvedli veterináři.

Výsledky dalších kontrol veterinární správa ještě čeká, zatím šlo o první nález masa z Polska se salmonelou od spuštění zvýšených kontrol po zjištění podezřelých praktik na jatkách v Mazovském vojvodství.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění. Lze je zničit dostatečným tepelným opracováním potravin. Do organismu pronikají výhradně ústy, vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou.

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Jatka už byla uzavřena. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují. Do Česka bylo vyvezeno zhruba 300 kilogramů hovězího, ke spotřebitelům nebo do restaurací se dostalo 137 kilogramů.

Nyní zjištěné maso se salmonelou z těchto jatek nepocházelo, nemělo by s nimi mít podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda ani žádnou souvislost.

Podle ODS by Česká republika měla zvýhodňovat namísto dovážení masa ze zahraničí tuzemské zemědělce a podporovat jejich produkci. „Poslední případy dovozu zkaženého nebo nakaženého hovězího masa ze zahraničí ukazují na potřebu zvýšené podpory domácích producentů kvalitního masa a dalších potravin. Ministr zemědělství sice verbálně bojuje proti dovozu tohoto nekvalitního masa, ale zároveň brání podpoře malých českých zemědělců a výrobců potravin. Česká republika by měla souhlasit se zastropováním zemědělských dotací pro velké zemědělské podniky a zároveň takto ušetřené peníze využít právě na podporu malých zemědělců. Zároveň by mělo Ministerstvo zemědělství spustit byrokratický audit, který pomůže identifikovat a následně zrušit zbytečnou administrativu, která drobné zemědělce a výrobce potravin zatěžuje a zvyšuje jim náklady. Jenom poté budou moci naši výrobci úspěšně konkurovat levným potravinám ze zahraničí. Nic z toho ministerstvo nedělá, pouze podporuje velké zemědělské koncerny vzniklé z bývalých JZD,“ řekla ve středu místopředsedkyně sněmovního zemědělského výboru Veronika Vrecionová (ODS).

, , vdr

20. února 2019