ZDRAŽOVÁNÍ

Zdražování v gastru: dvě stě za oběd, v malých obcích lidé utrácí i o dvacet procent víc

ZDRAŽOVÁNÍ
Zdražování v gastru: dvě stě za oběd, v malých obcích lidé utrácí i o dvacet procent víc

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Poslední roky výrazně proměnily tradiční české obědy i vysedávání v hospodách či restauracích. Letošní zdražování vyhání vzhůru ceny. Zkušenosti restauratérů potvrzují po období covidu další změny v chování zákazníků. Zatímco tržby se někde kvůli zdražování, ale i srovnání s minulým „covidovým“ podzimem, zvyšují o desítky procent, lidé si dopřávají méně a utrácí při tom v porovnání s minulým rokem více peněz.

Jak ukazují data poskytovatelů služeb pro restaurace či hospody, ceny se blíží postupně k dříve nepředstavitelným „milníkům“. V některých podnicích už cena obědů přeskočila hranici dvou set korun, v Praze se pak mluví například o překročení hranice 70 korun za půllitr piva.

„Na našich datech v živém přenosu sledujeme trend neustále rostoucích cen v restauracích. Hranici dvou set korun považujeme za skoro magickou, při které si lidé již rozmyslí, zda si k obědu dají i nápoj, anebo zůstanou jen u hlavního jídla. Průměrné ceny sice tuto hranici zatím nepřekonaly, ale jsou jí již velmi blízko,“ řekl Lukáš Kovač zakladatel a CEO společnosti Qerko. V průměru podle dat společnosti vzrostla cena oproti lednu minulého roku o 61 korun. Medián cen hlavního jídla je v republice na 162 korunách, s nápojem je to však už přes 180 korun.

Také podle dat společnosti Dotykačka ceny výrazně meziročně narostly, v některých regionech i o téměř 20 procent. V průměru se od loňského listopadu ceny podle indexu společnosti zvýšily o 12 procent. Nejvíce pak na severu republiky, kde například v Libereckém kraji došlo k nárůstu až o 18 procent.

Restauracím i hospodám přitom stoupají zároveň tržby, někdy velmi výrazně, ovšem také v porovnání s „covidovým“ rokem 2021. „Souhrnný nárůst tržeb za celou republiku je 36 procent. Situace se ale značně liší region od regionu. Například v Plzeňském kraji dosahuje meziroční rozdíl jen 26 procent, zatímco hned v sousedním Jihočeském kraji je číslo víc než dvojnásobné, celých 58 procent,“ uvedl ředitel Dotykačky Petr Menclík. „Hodnoty oscilující kolem celorepublikového průměru vidíme především v Čechách, na Moravě jsou nárůsty oproti listopadu 2021 výraznější, téměř k 50 procentům,“ dodal.

Se zdražováním se pak mění podle dat i průměrná velikost útraty. V listopadu tak za jednu návštěvu nechali lidé ať už v restauraci, hospodě či kavárně v průměru téměř 250 korun, tedy o necelých 11 procent více než loni. V pražských restauracích to bylo v průměru dokonce téměř 390 korun.

„Může se zdát, že v hospodách se zdražovalo nejmíň, ale je to spíš o tom, že lidé nyní objednávají menší množství položek, než byli v minulosti zvyklí. Ten, kdo si běžně dával pět piv, už si dá třeba jen čtyři,“ uvedl Petr Menclík. V malých obcích se pak průměrná útrata meziročně zvedla nejvíce, o 20 procentních bodů na 305 korun, stojí za tím zřejmě konec řady levnějších podniků v posledních letech.

I podle dat společnosti Edenred za oběd v restauraci Češi letos v listopadu utratili průměrně 176 korun, v meziročním srovnání asi o 25 korun více. Proti roku 2019 hospody prodaly o 31 procent obědů méně. I když Češi za oběd utratili více, reálné příjmy z prodeje jídel kvůli rostoucím nákladům restauracím klesly, stojí ve zprávě. Oběd v Praze letos v listopadu podle ní stál přibližně 199 korun, tedy o 42 korun více než loni stejnou dobou. V Brně pak cena oběda proti minulému roku vzrostla zhruba o 39 korun na 188 korun. V Praze a v Brně se však zdražuje pomaleji než v menších městech, vyplývá z dat společnosti.

A růst mají i v dalším roce dále i ceny piva. Ačkoliv se v letošním roce navrátila podle Svazu pivovarů a sladoven část zákazníků z „garáží“ zpět do hospod, za dalším zdražováním bude stát zřejmě slabá úroda chmele a také další růst nákladů.

„Špatná úroda chmele představuje zásadní důvod růstu jeho ceny. Zdražující chmel společně se zdražováním energií a obalového materiálu jsou pak hlavními příčinami růstu cen piva. To letos všechny tuzemské pivovary citelně zdražují, leckdy i o více než deset procent. A s podobným zdražením je třeba počítat také v příštím roce,“ uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

19. prosince 2022