Za oběd už dáme průměrně takřka 200 korun. Od covidu ceny vystřelily o 60 procent
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.
Oběd v restauraci v Česku stál v březnu průměrně 194,20 koruny, oproti loňsku zdražil o 3,7 procenta. Z krajských měst cena oběda nejvíce vzrostla v Olomouci, a to o 5,2 procenta na 173,40 koruny. Vyplývá to z analýzy společnosti Edenred, která provozuje benefitní kartu pro zaměstnance Edenred Card. Nárůst cen byl podle ní v březnu nejmírnější od začátku roku. Oproti březnu 2020 byly ale ceny obědů vyšší o 60 procent.
„Restaurace v posledních měsících narážejí na limity kupní síly zákazníků. V některých regionech můžeme pozorovat, že lidé nejsou ochotni si připlácet, na což podniky reagují. I proto může být nadcházející období stabilnější, přestože dlouhodobý tlak na ceny kvůli vysokým nákladům na provoz rozhodně nezmizel,“ uvedla ředitelka vnějších vztahů společnosti Edenred Aneta Martišková.
V Praze oběd ve srovnání se stejným obdobím roku 2024 zdražil o 3,4 procenta na průměrně 218,10 koruny. V hlavním městě jsou ceny obědů tradičně nejvyšší, více než 200 korun ale lidé zaplatí i v Brně, Českých Budějovicích, Liberci a Plzni, zjistila analýza. Ceny v březnu prakticky stagnovaly v Hradci Králové, oběd tam vyšel na v průměru 185,30 koruny.
Analýza vychází z plateb více než 200 000 majitelů karet Edenred Card.
Spotřebitelské ceny v březnu meziročně vzrostly o 2,7 procenta, stejně jako v únoru. Podle Českého statistického úřadu zdražily zejména potraviny, naopak zlevnily pohonné hmoty.
Diskuze
Komentáře jsou přístupné pouze pro předplatitele. Budou publikovány pod Vaší emailovou adresou, případně pod Vaším jménem, které lze vyplnit místo emailu. Záleží nám na kultivovanosti diskuze, proto nechceme anonymní příspěvky.