VEGETARIÁNSTVÍ V KOMIKSU

Obelix pojídající divočáky má problém. Tlak na bezmasou dietu sílí i v komiksu

VEGETARIÁNSTVÍ V KOMIKSU
Obelix pojídající divočáky má problém. Tlak na bezmasou dietu sílí i v komiksu

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Progresivní životní styl už dorazil i do legendárního komiksu. Dvojici Asterixe a Obelixe, která díky pojídání divočáků a pití elixíru síly poráží mocné římské legie, čeká dieta. V novém díle budou řešit zdravotní styl a  nevhodnost konzumace masa. V jídelníčku vesničanů, tak bude divočák nahrazen bobulemi. Informuje například Tagesspiegel.

Téma nového příběhu zveřejnil vydavatel nového čísla legendárního komiksu, tentokrát pod názvem Asterix a Obelix a Bílý kosatec. Nový díl a příběh legendární dvojice poprvé píše a kreslí Francouz Fabrice Caro. „Nejsem příznivcem hnutí New Age, ale nechci toto hnutí vůbec kritizovat,“ říká autor, který je ve světě komiksu znám pod přezdívkou Fabcaro. Caro uvádí, že se pouze pokouší vtipně věnovat současnému fenoménu zdravé stravy, podobně jako to v minulosti udělali už dřívější autoři známé série René Gosciny a Albert Uderzo.

Caro ujišťuje, že v novém díle rozhodně zůstane věrný charakteru jednotlivých postav. Obelix tedy i nadále sní nějakého toho divočáka, bude však čelit šoku, když ho jeho okolí nebude v konzumaci podporovat. Obchodník s rybami Mietnix, mu tak doporučí, aby místo divočáka jedl pět kusů zeleniny a bobulí denně. Kovář Automatix mu zase doporučí každodenní cvičení. Změny se nevyhnou ani římským legiím, ve kterých bude nový bezmasý životní styl prosazovat sám Caesar.

Nejedná se o první speciálně zaměřené číslo Asterixe a Obelixe, ovšem tento díl, který ve Francii vyjde v říjnu, má přesah i k současné Evropské politice. Evropský parlament na podzim 2021 schválil strategii Farm to Fork. Ta se zabývá udržitelným potravinářským průmyslem. Jejich primárním cílem je snížení emisí a pesticidů, ale zabývá se také ekonomickou podporou ekologického zemědělství, unifikací evropských obalů a informací na nich či daňové zvýhodnění zdravé stravy.

„Přesun k více rostlinné stravě s menším množstvím červeného masa a průmyslově zpracovaného masa a větším množstvím zeleniny, nesnižuje pouze riziko životu ohrožujících chorob, ale snižuje také zátěž pro životní prostředí,“ uvádí se v dokumentu. Dokument není právně závazný. Přesto před některými jeho aspekty varovala již v minulosti Agrární komora. „Například 90 % potravinářských výrobků CHZO (chráněné zeměpisné označení) a CHOP (chráněné označení původu) by bylo v systému Nutriscore označeno červenou barvou (nejméně zdravé), protože obsahují mléko a maso, ačkoli jinak představují vynikající evropskou zemědělskou potravinářskou produkci. Tímto by mohly být u spotřebitelů diskriminovány i velmi kvalitní potraviny. Nový systém by proto hlavně neměl být diskriminační,“ uvedla Agrární komora.

Tlak na živočišnou produkci stoupá například i v nařízení na tzv. Animal Werfare. Podle nových pravidel budou muset mít prasnice dvakrát více prostoru než dosud, vepřové maso to tak může prodražit. Zdanění masa už existuje například ve Španělsku, kde je standardně pro maso či mléčné produkty daň 10 %, zatímco základní potraviny mají jen 4% daň. Momentálně však Španělsko v rámci boje s inflací daň u základních potravin dočasně zrušilo.

max

23. března 2023