CENY V GASTRU

V restauraci Češi nechají o půlku víc než před covidem. Ceny v gastru prudce vzrostly

CENY V GASTRU
V restauraci Češi nechají o půlku víc než před covidem. Ceny v gastru prudce vzrostly

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

V letošním prvním čtvrtletí ceny v gastronomii v Česku meziročně vzrostly o 8,4 procenta. Ve srovnání s lednem roku 2022 byly ceny vyšší o 23 procent a proti březnu roku 2019 před koronavirovou pandemií o 44 procent. Vyplývá to z informací pokladních systémů společnosti Dotykačka. Nominálně se podle nich tržby v prvním čtvrtletí držely na meziročně srovnatelné úrovni, v reálném vyjádření kvůli inflaci klesly. Nedostatek sněhu pak poznamenal horské oblasti. Největší pokles v tržbách, v nominálním vyjádření o sedm procent, provozovny zaznamenaly v Libereckém kraji.

K nárůstu cen od začátku roku podle společnosti Dotykačka vedly zejména vyšší náklady na práci nebo nájem. Za zdražením ale stály také zvýšení spotřební daně na alkohol a přeřazení točeného piva i většiny nápojů do základní sazby DPH 21 procent. Levnější jsou podle Dotykačky naopak suroviny.

Nejhůře se gastronomii v prvním čtvrtletí dařilo v lednu, kdy i kvůli daňovým změnám se začátkem roku tržby proti loňsku nominálně klesly o pět procent. V únoru, který měl o jeden den více než loni, se pokles zmírnil na jedno procento a v březnu i s ohledem na Velikonoce tržby v gastronomii vzrostly o čtyři procenta.

Kromě Libereckého kraje výraznější pokles v prvním čtvrtletí zaznamenaly ještě provozovny v Karlovarském a Plzeňském kraji, a to shodně o tři procenta ve srovnání s loňskem. Naopak Středočeský kraj dosáhl růstu o šest procent, Vysočina o pět procent a Jihomoravský kraj vykázal čtyřprocentní navýšení. Podle společnosti Dotykačka za tím stál nejspíš také fakt, že lidé v těchto krajích vyměnili hory kvůli horším sněhovým podmínkám za pěší výlety do blízkého okolí. Provozovnám v Praze pak tržby klesly o dvě procenta.

Z pohledu podniků byl největší meziroční propad v tržbách v prvním čtvrtletí v klubech a podnicích s diskotékami, a to o 16 procent. Důvodem je podle společnosti Dotykačka mimo jiné to, že tyto provozovny otevírají na méně dnů v týdnu než dříve. Následovaly bary a sportbary s poklesem o tři procenta a bistra společně s rychlým občerstvením a kiosky, kde byly tržby nižší o dvě procenta.

Naopak v kavárnách, které patří k nejrychleji rostoucím segmentům na gastronomickém trhu, tržby stouply o šest procent a v hotelových restauracích o dvě procenta. Klasické restaurace pak dosáhly meziročně stejného výsledku, ty prémiové ale měly o 11 procent vyšší tržby.

 

17. dubna 2024