Za 10 let rapidně zdražila zelenina a pečivo. Zlevnila naopak vodka a kuřata
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.
Za posledních deset let v Česku nejvýrazněji zdražila zelenina a pečivo. Cibule zdražila od ledna 2014 do prvního kalendářního měsíce letošního roku ledna na dvojnásobek a ještě výrazněji šla nahoru cena hlávkového zelí. Klesla naopak cena trvanlivého mléka či cukru. Vyplývá to z porovnání průměrných cen více než tří desítek potravin na webu Českého statistického úřadu (ČSÚ).
Ceny jednotlivých výrobků v desetiletém období kolísaly. Například ceny pečiva se prudce zvyšovaly mezi lety 2010 a 2011 a potom v období 2021 až 2022. Jinak si podle statistiků držely celkem stabilní úroveň, uvádí ČSÚ v březnovém čísle magazínu Statistika & My. Naproti tomu ceny ovoce a zeleniny značně kolísají v závislosti na sezoně.
Průměrná cena většiny sledovaných druhů potravin se dostala na maximální úroveň v loňském či předloňském roce. Zatímco v roce 2021 činila inflace v oddíle potravin a nealkoholických nápojů 0,8 procenta, o rok později zrychlila na 16,7 procenta a loni podle údajů ČSÚ činila 11,5 procenta.
Při srovnání průměrných cen letos v lednu s hodnotami z počátku roku 2014 vyplývá, že nejvýrazněji stoupla cena hlávkového zelí. Letos v lednu za kilogram platili zákazníci v průměru 26 korun, o 136 procent více než před deseti lety. Téměř na dvojnásobek stoupla za stejnou dobu cena cibule, a to z 14,60 koruny za kilogram na 29 korun. O téměř tři čtvrtiny zdražila za deset let rajčata, průměrná cena mrkve stoupla o 58 procent a u květáku zhruba o 52 procent. Například cena banánů ve stejné době stoupla jen o 7,5 procenta, citronů o 15 procent.
K potravinám, jejichž cena v desetiletém srovnání vzrostla nejvýrazněji, patří i pečivo. Za kilogram konzumního kmínového chleba počátkem letošního roku nakupující platili téměř 43 korun, o zhruba 20 korun více než v lednu 2014. Kilogram bílého pšeničného pečiva zdražil z 40,70 koruny na více než 64 korun.
Naopak nejvýraznější pokles ze sledovaných potravin vykazuje trvanlivé mléko. V lednu 2014 stál litr v průměru 20 korun, letos ve stejném měsíci o čtvrtinu méně. Výrazně méně, o necelých šest procent, klesla cena cukru krystal. Levněji než před deseti lety se prodávala také kuchaná kuřata a jemná vodka.