ŘEČ PRASAT

Vědci díky AI zjistili jak rozumět zvukům prasat. Na objevu se podíleli i Češi

ŘEČ PRASAT
Vědci díky AI zjistili jak rozumět zvukům prasat. Na objevu se podíleli i Češi

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Evropští vědci vyvinuli algoritmus umělé inteligence (AI) schopný interpretovat zvuky prasat. Jejich cílem je vytvořit nástroj, který by zemědělcům pomohl zlepšit životní podmínky zvířat. Na výzkumu se podíleli i vědci z Česka, informuje dnes agentura Reuters.

"Emoce zvířat jsou zásadní pro jejich dobrý život, ale na farmách je příliš neměříme,“ je přesvědčena jedna z vedoucích projektu Elodie Mandelová-Brieferová z Kodaňské univerzity, podle níž stávající nástroje většinou měří jen fyzickou kondici chovných zvířat.

Nový algoritmus má být schopný farmáře upozornit na negativní emoce prasat, což by mohlo vést ke zlepšení jejich životů. "Jakmile tento nástroj zprovozníme, budou mít farmáři v telefonu aplikaci, která dokáže přeložit, co jejich prasata říkají z hlediska emocí," vysvětluje Mandelová-Brieferová.

Vědci z univerzit v Dánsku, Česku, Německu, Švýcarsku, Francii a Norsku při své práci nahráli tisíce zvuků prasat, které vydávají v různých podmínkách, například při hře, soupeření o potravu, nebo když jsou v izolaci.

Krátké chrochtání je podle nich obvykle projevem pozitivních emocí, zatímco dlouhé chrochtání často signalizuje nepohodlí, třeba když se prasata vzájemně strkají u žlabu. Vysokofrekvenční zvuky, jako kvičení, obvykle znamenají, že jsou prasata ve stresu, například když je něco bolí, perou se nebo jsou od sebe oddělena.

Algoritmus ukázal, že prasata držená venku nebo na organických farmách méně často stresovaně kvičí než prasata na běžných farmách. Výzkumníci se domnívají, že jejich metoda by se do budoucna mohla používat také k označování kvality farem, což by spotřebitelům pomohlo při informovaném výběru.

,

24. října 2024