HODNOCENÍ RESTAURACÍ

Peníze od státu pro Michelin: V době, kdy krachují vesnické hospody, mám pochyby, říká Bartoš

HODNOCENÍ RESTAURACÍ
Peníze od státu pro Michelin: V době, kdy krachují vesnické hospody, mám pochyby, říká Bartoš

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Jednání o poplatku společnosti Michelin za zařazení do prestižního gastronomického průvodce zaberou nějaký čas. Na případném financování by se měly podílet i jiné subjekty než stát, uvedl vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Právě ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) má o uvolnění peněz rozhodnout.

Některé restaurace v Česku sbírají podpisy pod otevřený dopis pro premiéra Petra Fialu (ODS) a celou vládu s výzvou, aby stát poplatek zaplatil. Akci podporují špičky českého gastrobyznysu včetně Zdeňka Pohlreicha, Jana Punčocháře nebo Jana Knedly, napsal oborový on-line magazín VisitChef. V lednu server Seznam Zprávy uvedl, že firma požaduje za tři roky deset milionů korun. Bartoš uvedl, že jde o výrazně vyšší částku, než se objevuje v médiích.

Autoři dopisu míní, že zařazení ČR do průvodce podporuje gastroturismus, je marketingovou podporou pro Česko po celém světě a má reálný potenciál přivést turisty do regionů. „Jako ministr pro místní rozvoj si dobře uvědomuji, že cestovní ruch a provozovatelé restaurací v Česku se stále úplně nezotavili z pandemického útlumu. MMR pracuje na řadě opatření, která tomuto důležitému odvětví pomohou jako celku a posunou ho kupředu,“ reagoval Bartoš.

Zdůraznil, že jde o výrazně vyšší částku, než o které se hovořilo v médiích. „Vnímám značné pochyby, jestli je tato konkrétní podpora vhodná v době, kdy krachují vesnické hospody, téměř všechna ministerstva hledají úspory a stát hospodaří s rekordním schodkem,“ uvedl vicepremiér. O možnostech financování spolupráce s Michelinem jednal se zástupci podnikatelů v gastronomii i vládními partnery, ke shodě ale nedospěli.

Bartoš odmítl, že by osobně uzavření spolupráce zdržoval. Chce ale, aby se na případném financování podílely i jiné subjekty než stát. „Také žádám garance, že se společnost Michelin nebude věnovat jen Praze, ale že její aktivity budou mít širší pozitivní dopad na segment cestovního ruchu napříč zemí,“ poznamenal předseda Pirátů.

Vyplývá z toho podle něj, že jednání zaberou nějaký čas. Stanovisko by měla zaujmout vláda jako celek, protože by případná spolupráce měla přesáhnout aktuální volební období, míní. „Očekávám, že k tomu dojde na některém z jejích nejbližších zasedání. Občané si v tomto zaslouží transparentnost,“ dodal Bartoš.

„Poplatek může zaplatit jedině stát“

Na Bartošova slova reagoval šéfkuchař Jan Knedla, který je jedním z iniciátorů petice požadující zaplacení poplatku od vlády, dopisem zaslaným vládnímu kabinetu. Poplatek za zařazení Česka do gastronomického průvodce Michelin Guide může platit pouze stát, a nikoliv soukromý sektor. Kdyby to šlo, už by ho podniky samy uhradily, tvrdí v něm. Knedla také sdělil, že petice má téměř 3000 elektronických podpisů a přes 2000 fyzických.

Knedla v dopise vládě píše, že průvodce má nově působit ve všech krajích, což bude mít vliv na turistický ruch a služby v regionech. „Michelin nehodnotí pouze luxusní restaurace, je to pouze špička ledovce. Hodnotí i restaurace za dobré jídlo za rozumné peníze. Takových restaurací je v krajích podle mého odhadu okolo 50. V každém kraji jsou skvělá gastronomická zařízení a zasloužila by si takto podpořit. Pokud ale nebudou vidět, těžko se o nich zahraniční turisté dozví,“ uvedl.

Poznamenal také, že pokud bude do Česka jezdit čím dál více turistů za kvalitním jídlem, bude se zvyšovat prestiž ČR, a ne jako destinace s levným pivem pro anglické turisty. „Například do Kodaně a Dánska před deseti lety jezdil za jídlem úplný zlomek turistů. Během pár let se u nich objevilo velké množství restaurací s michelinským oceněním a rázem je z Dánska nejpopulárnější destinace a jejich restaurace jsou zarezervované na měsíce dopředu,“ dodal.

Společnost Michelin loni změnila koncepci svého průvodce a restaurace hodnotí jen v zemích, jejichž národní agentury pro cestovní ruch přispějí. MMR v březnu uvedlo, že o zaplacení poplatku by mělo rozhodnout v následujících týdnech, dosud se tak ale nestalo.

Michelinskou hvězdu dostala před 15 lety jako první gastronomický podnik v postkomunistických zemích pražská restaurace Allegro v hotelu Four Seasons, předloni jednu hvězdu obhájily pražské restaurace Field a La Degustation Bohême Bourgeois. V loňském roce Michelin doporučení pro Česko nevydal.

 

,

11. července 2023