Skočte hrušce na špek, nezalitujete

Špeková hruška

Skočte hrušce na špek, nezalitujete
Špeková hruška

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Výraz „speckbirne“ jsem zachytil teprve nedávno a ocenil obrazotvornost tohoto pojmenování. Někdo si povšiml vizuální podobnosti této zralé hruštičky na řezu, kdy svou konzistencí a barvou připomíná prostě špek. Chutí samozřejmě nikoli. Nijak se neudí a s masným výrobkem nemá lautr nic společného. Zaujala mne natolik, že při nejbližší výpravě za nářadím do Rakouska jsem zařadil do itineráře i kraj „špekových“ hrušek nedaleko od Lince, který sliboval zajímavou podívanou. A nelitoval jsem ani v nejmenším.

Hrušně v krajině sleduji tak nějak celý život. Vyrostl jsem mezi stromy starých francouzských odrůd, které miloval dědeček a kterých najdete v našich zemích bezpočet. Mou představu o výrazu hrušně výrazně poupravily bělokarpatské titánky, které postávají po staletí v lukách a před kterými člověk spočine v omráčení. Aha, tak i takhle může vypadat hruška. S německým „birnen“ jsme se ale potkali prvně v Kadani, kde pracujeme již patnáct let coby krajináři pro město. S tímto městem jsou hrušky úzce spjaty a mnohé staré aleje v okolí zdobí staleté stromy.

Rakouský Mostviertel v okolí městečka Amstetten je krásnou pahorkatinou plnou hrušní. A jakých! Pro mnohé z nás jsou hrušně menší stromky s nicími větvemi, podlouhlými listy, tak trochu slabé a „opatrováníhodné“. V tomto kraji je to jinak. Hrušně jsou tu velikými dominantními stromy s jasným tahem na branku. Vitální a životem i větrem doslova vibrující. Už jen proto, že se setřásají. A to se musí umět, jak mě instruoval jeden z pěstitelů. Když se do toho opřeš víc, spadnou zelené plody, které můžeš vyhodit. Když málo, spadnou zralé v noci na zem a shnijí. Hovořil o tom jako o umění, které se předává z otce na syna. Jak zarumplovat stromem tak, aby spadlo přesně to, co chci. A za týden znova.

Paní s roztomilou palírnou, která otevřela na zazvonění, nabídla meruňkovojablečný mošt (překvapivě skvělý nápad), se také rozpovídala. S hruškami hospodaří čtyři sta let a máchla rukou kamsi do daleké historie. Před padesáti lety si „most“ mohl udělat každý, dneska je potřeba licence. Zbylo patnáct rodin, které se spojily a staly se „mostbarone“. Jejich „most“ není jen tak obyčejný mošt, protože jde vlastně o takové stolní víno, které má krásných 6–7 % alkoholu. Výsledkem je velice svěží pití, které oslovuje zejména milovníky suchých vín. Mnozí je přirovnávají například k veltlínskému a leckdo v tom jen s obtížemi hledá hrušky nebo jablka. Velice zajímavé jsou čerstvé nekvašené mošty lisované z místních odrůd „mostbirnen“. U nás je běžné přimíchávat do hruškového moštu trochu jablek, aby to mělo trochu „říz“. Nebo naopak do jablek dát trochu hrušek a „dosladit“ či zjemnit. To se těchto hruštiček vůbec netýká. Ty jsou chuti výrazné, zemité a rozhodně nijak přeslazené. Vystačí si.

Jak ty hrušky tedy potkám? Nečekejte žádné sady. Říká se, že tu roste nějakých tři sta tisíc hrušní. Jsou v řadách podél cest, na rozhraní polí, občas i uprostřed pastvin a na humnech či drahách. Tedy vesměs obraz, který byste v naší historické krajině našli také. Dnes už nám čas trhnul oponou a o toto dědictví jsme přišli. Kousek od Dunaje najdete ale takovýhle kraj žitý. Tu a tam s mladými hruškami do dvaceti let, stovkami hrušek starších čtyřiceti let a nijak vzácně se vyskytujícími stoletými. Absolutní veteránky žijící v bezčasí jsem neviděl, ale jistě je také někde mají. Jisté je, že i ty stoleté byly krásné sošné stromy. Drobných hruštiček na těchto málo prošlechtěných odrůdách visí tisíce a místní zjevně přišli na to, v jaké podobě je dostat na stůl.

30. října 2023