Nejlepší šampaňské je z hrušek

Domfront

Nejlepší šampaňské je z hrušek
Domfront

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Městečko s přídomkem „v hruškách“ bychom při návštěvě Normandie nejspíš velmi snadno minuli, jak se to ve Francii snadno stane. Při druhé či třetí návštěvě už ví člověk víc a říká si: Tudy jsem jel, jak jsem mohl takové zajímavé místo minout? Samo městečko je zajímavé svým posazením v krajině a opevněním, nicméně právě luka vůkol jsou důvodem k návštěvě. Kraj je držitelem regionální apelace pro hruškové poiré s významným podílem odrůdy Plant de Blanc. Na regionalitky se tady ve Francii hodně dá a je kolem nich mnoho různých dohadů i půtek, což jen svědčí o tom, jakému významu se těší. Představoval jsem si městečko obklopené nekonečnými pláněmi hrušek, ale je to jako ve Francii se vším, musíte hledat. Co, hledat, čenichat, ptát se, ťukat na okna, bouchat na vrata a pak se možná k něčemu doberete.

Z nějakých osmnácti pěstitelů hrušek a producentů lahodného poiré jsem vytipoval šest, kteří měli aspoň náznak webu a bylo možné k nim najít nějakou adresu. Zbytek by byl na týdenní pátrání. Věřím ovšem, že takový týden by byl nezapomenutelný. Vesměs jde totiž o rodinné podniky, kde vás velice hezky přijmou, a to i za předpokladu dorozumívání směsí angličtiny a francouzštiny. Koneckonců, to je Normandie. Osamělé farmy a usedlosti už tedy definitivně leží v hruškách, které se majestátně tyčí uprostřed pastvin mezi kravkami místního normandského plemene. Nejezděte tedy příliš pozdě, protože v čase večerního dojení na vás budou trochu vrčet a ochutnávání bude sakra krátké. Poiré není příliš alkoholické, tudíž se ochutnávání nemusíte obávat.

Plant de Blac je velice zajímavá odrůda hrušky, protože její poměrně malé a celkem až zavalitě kulaté plody dozrávají do hezkého cukru s minimálním zastoupením tříslovin a kyselin. Také se z ní dobře lisuje. Jelikož se zde dokváší v lahvi, aby poiré hezky perlilo, celá výsledná lahev spolu s korkem připoutaným drátěnou agrafou může připomínat zážitek s šampaňským. Nedovolil bych si obé jakkoli srovnávat, to vůbec, ale věřím, že i leckterého zkušeného vinaře by mohlo dost překvapit, co se dá vytlouct z hrušek. Každopádně zejména v letních podvečerech je vychlazené poiré velkým zážitkem.

Život na hruškových usedlostech je přece jen trochu klidnější a na route du poiré nečekejte takový provoz jako na již poněkud profláklé route du cidre v turisticky nejnavštěvovanějších částech Normandie. Může se dokonce zdát, že na vás nikdo není zvědavý, ale není to tak. Každá prodaná lahev se počítá. Díky charakteru rodinných podniků se občas dokonce setkáte s hlavou rodiny a prakticky určitě bude za kasou sedět mamka, dcery budou usměvavě prodávat a kluci nakládat bedny. Výjimkou je moment, kdy je rodina zaneprázdněna a postará se o vás sám sklepmistr, což je velice zajímavý výlet do světa výroby a zrání. Ovšem všechno má svoje a od členů rodiny se zas hodně dozvíte o historii, krajině a nezaskočil jsem je ani výběrem odrůd a poptáváním se na jejich nejstarší stromy.

Pro tyto rodiny je poměrně zásadní konkurence supermarketových produktů, kde se kupuje běžně poiré a cider zhruba za jejich velkoobchod. Tedy například tři čtyři eura. Oni z vás potřebují dostat pět až sedm. Proto se velice snaží, pracují podobně jako vinaři a má to zajímavé výsledky. Koupíte třeba rozdělenou první a pozdní sklizeň, různá cuveé dvou tří odrůd hrušek, různé osobní výběry, fortifikované poiré a výjimečně i pálenku. Velkou výhodou je, že poiré oproti cideru velmi pomalu stárne a můžete nakupovat do foroty. Pokud se ovšem uhlídáte.

11. března 2024