Výběr kytky je naše volba

Stroje a řemeslo

Výběr kytky je naše volba
Stroje a řemeslo

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Začátek podzimu je dobrá doba, kdy navštívit kolegy zahradníky. V létě je vždycky někdo na prázdninách, střídáme se horko těžko v zalévání a v zimě nic neuvidíme. Těsně před začátkem sezony mají zahradníci pěkně nachystáno a podzimní sezona je v sortimentu mnohem zajímavější než jarní.

Skočím-li rovnou do dojmů a závěrů, jedno je jisté. Vznikly nám tu dvě zahradnické větve, mezi nimiž se za dvě dekády významně otevřela nápadná propast, a tyto nůžky se dál rozvírají. Pro účely tohoto sloupku si dnes nazveme zahradníky strojové a zahradníky řemeslné. To není venkoncem nic nového a mnohé obory lidské činnosti prožívají totéž. Část firem výrobu automatizuje a soustřeďuje se na masovou produkci, jiné se naopak specializují a pracují spíš na individuální bázi. Hovořit o kvantitě a kvalitě by bylo zavádějící. Pravda ale je, že opékáčků z linky masokombinátu sjede týdně jistě nepoměrně víc, než vzejde špekáčků z rukou pana řezníka od Masné Lhoty. U zahradníků je to stejné. Stroj nahrnkuje denně třeba deset tisíc květináčů (nebo taky osmdesát), parta čtyř lidí dva tři tisíce. To je realita.

Strojoví zahradníci produkují spíš horní statisíce a všechno nakupují, řemeslní zahradníci spíš dolní desetitisíce a všechno si dělají sami. A neberte mě úplně za slovo, každý z nich je jiný. Píšu to tak pro obecnou představu. Stroj musíte živit nejen elektřinou, ale i substrátem, sadbou, hnojivem a prací pomocníků. Potřebujete ještěrku, rozbalovačku porcující substrát, pásové dopravníky a pár dalších rekvizit. Kytičky je nutno rychle točit, protože tyhle „tiskárny“ něco stojí. Velké závody v Nizozemsku a Německu připravují nadupanou sadbu z matečnic ve Střední Americe či Africe, která hbitě koření a neprodleně kvete. Zem musí být stále ideálně vlhká, což zajišťují automatické závlahy, a rostlina musí mít setrvalý nadbytek živin. To umí postupně uvolňovat vteřinku chytrá hnojiva. Výpěstek musí být hotový v řádu několika týdnů, nízký, aby se vešlo víc podlážek na přepravní vozík, a hlavně musí být lehký. Doprava není zadarmo a manipulace má být co nejsnazší. Substráty se tedy míchají tak, aby v nich bylo hodně vzduchu a voda se v nich nedržela zbytečně dlouho. Voda je těžká. K tomu se používá rašelina z Pobaltí, kokosová vlákna či oplodí z Cejlonu anebo drcená dřevní vlákna máčená v močovině ze zemního plynu. Co se neprodá včas, uschne, vyhladoví a vyhodí se.

Řemeslní zahradníci sázejí do kompostu z listí, stařiny rostliny a větevní štěpky. Prostě do biomasy různého původu. Hnojí rohovinou a podle přístupu buď nějakou rašelinu přidávají, anebo vůbec, podobně je to s dohnojováním průmyslovými hnojivy a ochranou rostlin. Množí si sami a své rostliny důvěrně znají. Poznáte snadno, že jejich rostliny jsou ve stejném květináči až o polovinu těžší. Méně souměrné a jistě méně „nadupané“. Jejich šance na přežití může být z několika důvodů vyšší, protože jsou otužilejší a žijí v zemi podobné té vaší v zahradě. Pěstují se ale déle a mohou mít chorobu, kterou strojovky nestihnou poznat. Co se neprodá, rozdělí se a přehrnkuje.

Bez strojových by „trh“ hladověl. Ještě že je máme. Vyrábějí díky strojům levně a rychle ve velkých počtech. Jsou na tom dobře a na jejich pláních vidíte, jak mají všechno nové. Řemeslní se popelí zarostlí ve své zahradě a  často je chvilku hledáte, abyste u nich v bezčasí našli to, co jinde ne. Bez nich bychom ale o mnohé přišli, jak jsme poznali nejen za pandemie. Obé má své místo, a jestli svět zůstane pestrým i nadále, je jen naše volba.

9. října 2023