Macronův náskok roste

59:41. Macron po debatě zvýšil náskok před Le Penovou

Macronův náskok roste
59:41. Macron po debatě zvýšil náskok před Le Penovou

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Dva dny před druhým kolem prezidentských voleb ve Francii zvýšil centristický kandidát Emmanuel Macron náskok před nacionalistickou konkurentkou Marine Le Penovou. Vyplývá to z průzkumu po středeční televizní debatě, podle něhož někdejšího ministra hospodářství hodlá volit 62 procent lidí, zatímco jeho rivalku 38 procent.

V pátek zveřejněné výsledky ankety společnosti Elabe pro televizi BMF TV a list L´Express naznačují Macronův vzestup za poslední dny. V předchozím průzkumu Elabe se pro něj vyslovilo 59 procent lidí a Le Penové chtělo dát hlas 41 procent.

Dotazování proběhlo po středeční televizní debatě obou finalistů prezidentských voleb, po které většina diváků označila za vítěze právě proevropského politika. Chce mu dát hlas výrazně větší procento z těch, kteří v prvním kole volili silné poražené kandidáty Jeana-Luca Mélenchona a Françoise Fillona.

Dva dny před druhým kolem prezidentských voleb ve Francii zvýšil centristický kandidát Emmanuel Macron náskok před nacionalistickou konkurentkou Marine Le Penovou - Foto: Shutterstock

V prvním kole voleb předminulou neděli dostal Macron 24 procent hlasů a Le Penová 21,3 procenta. K urnám tehdy přišlo na 78 procent voličů.

Nadcházející souboj podle průzkumu společnosti Odoxa hodlají svým hlasováním v neděli ovlivnit tři čtvrtiny Francouzů. Taková účast by byla podle agentury Reuters druhá nejnižší ve druhém kole prezidentských voleb od roku 1965.

Někteří voliči dávají najevo, že se nemohou rozhodnout pro žádného ze dvou nesystémových kandidátů, kteří vyřadili z boje politiky tradičních stran. Celkem 69 procent z lidí, kteří nehodlají v neděli volit, tak učiní právě z tohoto důvodu. Řada z nich volila některého z levicových politiků, pro něž nenacházejí vhodnou alternativu v Macronovi ani v Le Penové.

Podle jiného pátečního průzkumu chtějí v neděli přijít k volbám tři čtvrtiny francouzských voličů.

,