STYL

Dům U Dubu

STYL
Dům U Dubu

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

V kolonii atriových domů ze 70. let byla před dvěma lety dokončena zajímavá rekonstrukce. S minimálními zásahy v exteriéru a totální změnou vnitřních dispozic vznikl velkorysý současný dům, který však příliš nevybočuje z řady. Dobový kabřinec a brizolit byly nahrazeny bílou omítkou s přísavníkem a paneláková okna za současná hliníková – osazená do líce fasády. Na místě původního zděného zádveří vzniklo nové, svařené z oceli a bíle lakované.

Foto - Filip Šlapal

Stejnou technologií byl nově přidán i střešní penthouse přinášející zároveň prosvětlení do střední, původně velmi tmavé části domu se schodištěm. Architektům Tomáši Prouzovi a Evě Mackové ze studia D3A byl koncept atriových domů blízký. Kompaktní, od okolí zdí oddělené atrium se totiž daleko lépe než klasická zahrada stane součástí prostoru a života domu. Je prostě dalším pokojem bytu. Během rekonstrukce mysleli na japonské domy, jejich jednoduchost i úspornost v materiálech a detailech skloubenou s promyšlenou užitností.

Foto - Filip Šlapal

Návrh byl veden snahou obezřetně zachovat ráz domu, aby nevyčníval z celku. Oproti minimálním zásahům v exteriéru byl interiér kompletně vybourán a přebudován. Z původní dispozice 3+1 s obytným přízemím a zázemím v suterénu vznikl rozšířením podzemí a odkopáním terénu předzahrádky velkorysý dům. Není ani velký, ani malý. Pro dva vynikající, ale pro čtyři ještě stále dobrý. Přízemí s velkým obytným prostorem a hlavní ložnicí se obrací do atria a suterén s ložnicemi do předzahrádky. V nově prohloubeném podzemí vznikla sauna a technická místnost.

Foto - Filip Šlapal

Nové venkovní schodiště ukryté v terase propojuje suterén s atriem a přináší světlo do chodby i koupelny a umožňuje přístup ze sauny přímo k bazénku. Atrium, malý kompaktní prostor, oddělený od okolí zdmi, je další „místností“ domu, posuvnými dveřmi maximálně propojenou s interiérem. Zahrada se nachází ve dvou úrovních, spodní má jídelní stůl na dubové terase kryté posuvným panelem a horní bazének z bračského mramoru, který je zde použit i jako lomový štěrk pod výsadbu bambusů a trávníkem. Za ohradní zdí s brankou ční vzrostlé borovice. Zahrada je tedy stejně střídmá jako dům.

Foto - Filip Šlapal

 

15. února 2017